Vlinderstruik Buddleja

De vlinderstruik, buddleja davidii, is een zeer populaire struik die in veel Europese tuinen staat.  Het koolwitje, de citroenvlinder, atalanta, maar ook vele andere vlinders en insecten zijn dol op de struik.

De zoetgeurende plant bloeit van juli tot september en wordt dankzij de seringvormige bloemen ook wel herfstsering genoemd. De bladverliezende heester voelt zich thuis in iedere tuin en kan wel drie meter hoog worden.
 

Soorten

Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten vlinderstruiken in allerlei kleuren en vormen. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld de buddleja ‘pink delight’ met grote roze pluimen en de buddleja davidii 'Blacknight' met aren in de kleur donkerpurper. De aren van de Buddleja davidii 'White Profusion 'zijn lang en wit en die van de Buddleja 'Lochinde' paarsblauw. De Buddleja ‘globosa’ is een groenblijvend vlinderstruik met gele bolvormige, geurende bloemen. 'Camkeep' en 'Dartmoor' hebben vertakte paarsroze bloemtrossen.
 

vlinderlokker_vlinderstruik

Verzorging

Vlinderstruiken zijn sterke planten en stellen weinig eisen aan de bodem. Een warme standplaats in de volle zon zal de bloei van de aren en pluimen bevorderen. De heester houdt niet van natte voeten. In het voorjaar kun je de plant vermeerderen door de toppen van afgeknipte takken (zo’n 20 cm) in vochtige aarde te steken. Nog hetzelfde jaar zal de gewortelde stek stevige takken met bloemen ontwikkelen.
 

Snoeien

De meeste vlinderstruiken bloeien op eenjarig hout. Wanneer je de uitgebloeide aren wegknipt kun je de bloei verlengen. De struik zal dan steeds meer nieuwe bloemen ontwikkelen. In het voorjaar kun je de vlinderstruik het beste een flinke snoeibeurt geven. Wanneer je deze verjongingssnoei niet toepast, zal de struik gauw verhouten en weinig bloeien. Snoei de plant daarom in april tot zo’n 50 cm boven de grond.

De Buddleja alternifolia vraagt om een andere snoeimethode. Omdat deze soort op tweejarig hout bloeit snoei je de uitgebloeide takken weg en hou je de takken met jonge scheuten aan.

 

Bekijk ook - Video Vlinderstruik snoeien - Hoe en wanneer?

Reacties: