Veel sierheesters moeten in maart en april gesnoeid worden. Alle zomerbloeiers waarvan de hoofdbloei ná 1 juli valt zijn deze maand aan een snoeibeurt toe.

Snoeikalender april

Er zijn echter te veel zomerbloeiers en welke op zeer veel verschillende manieren gesnoeid dienen te worden dan wij in dit artikel kunnen behandelen. We hebben daarom gekozen om in te gaan op de snoeiwijze van een selectie van veelvoorkomende sierheesters in de tuin.

*

Het snoeien van zomerbloeiers in april

  • Vlinderstruik – Zo kunnen de twijgen van de Buddleja davidii heel diep ingesnoeid worden. Alle twijgen en takken kunnen in maart-april worden ingesnoeid. Elke scheut die in het voorjaar en voorzomer gevormd wordt, kan bloeien. De struiken bloeien dus op het zogenaamde jonge hout – de scheuten.
  • Hertshooi – Hypericum, spierstruik – Spiraea bumalda en ganzerik – Potentilla zijn voorbeelden van struiken die nu op 10 cm boven de grond worden afgeknipt.
  • Bij de pluimhortensia – Hydrangea paniculata – snoei je de dikke twijgen diep in en worden dunne twijgen helemaal verwijderd. De Hydrangea arborea ‘Annabelle’ kan ieder jaar tot 20 cm boven de grond worden afgeknipt.
  • De boerenhortensia -Hydrangea macrophylla, de hortensia met de bolle bloeiwijze – is een uitzondering onder de hortensia’s. Haal ieder jaar een derde van de oudste takken weg. De oude bloemen aan de overgebleven takken verwijder je pas laat in het voorjaar. Ze beschermen nieuwe, uitlopende scheuten tegen de vorst.

Buddleja - Vlinderstruik snoeien in april. Lees alle tips in onze snoeikalender

Halfheesters en heesters die niet door het kale hout gesnoeid mogen worden

Er zijn heesters die in eerste instantie misschien voor een vaste plant aangezien worden, maar zich gedragen als heesters. We noemen dit de zogenaamde halfheesters. Veel kruiden uit het Middellandse-Zeegebied behoren tot deze groep. Ze hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn bladhoudend in de winter.

Bij halfheesters maken we onderscheid tussen voorjaars- en zomerbloeiende halfheesters. De zomerbloeiers moeten nu gesnoeid worden. De takken worden ingekort op zo’n manier, dat onder de plaats waar geknipt worden nog wat groen, of een aanhechting van groen blijf zitten. Het groen dat blijft zitten, is een soort saptrekker voor de tak waarop dat groen zit. Het zorgt ervoor dat ook op het kale gedeelte eronder weer opnieuw ogen uitlopen, zodat de plant tot onder aan toe goed met nieuw groen gevuld blijft en niet, als het ware, op steeds hogere kale poten blijft staan.

Lees meer  Decoratieve tuinplanten in de herfst

Knip je door het kale hout – zit er dus onder de plaats waar je knipt geen groen meer – dan loopt de plant niet meer uit en sterft af.

Voorbeelden:

  • heiligenbloem – Santolina
  • hebe – Hebe
  • lavendel – Lavandula
  • struikheide – Calluna
  • tijm – Thymus
  • zonneroosje – Helianthemum

Lavendel snoeien in april - Lees alles over voorjaarssnoei in de snoeikalender van april

Klimplanten snoeien in april

Zomerbloeiende bosrank – Clematis, passiebloem – Passiflora caerulea, bruidsluier – Polygonum en de kamperfoelie die na een juli bloeit, worden in het voorjaar diep ingesnoeid. Dit houdt in dat je nog ongeveer 30 cm hout laat staan.

Let op:
Blauwe regen – Wisteria is een voorjaarsbloeier. Vóór de bloei kun je het hout (eenjarig, langlot, kortlot e.d.) nog goed onderscheiden. Ervan uitgaande dat al een geraamte van gesteltakken – hoofdtak en belangrijke zijtakken – aanwezig is, worden de dáárop groeiende eenjarige twijgen in het voorjaar op 2-3 ogen afgeknipt.

Om bloemknopvorming te bevorderen worden de nieuwe scheuten in juli op 4-5 ogen (bladeren) teruggeknipt.

 

Lees ook – Alle snoeikalenders op een rij

 

Redactie door Fieke Dresen

*Dit artikel bevat een affiliate link