Trek vogels naar je tuin

Vogels staan symbool voor vrijheid en natuur. Bovendien helpen ze het ecosysteem van jouw tuin en de directe omgeving in balans te houden. Maar hoe trek je vogels naar je tuin?
 

Basisbehoeften van vogels in de tuin

Wil je van jouw tuin een aantrekkelijke plaats maken voor vogels, zorg dan dat je tuin in ieder geval in hun basisbehoeften voorziet. Vogels zoeken een plek waar ze voldoende voedsel, water en beschutting vinden.
 

Voedsel voor vogels

Welk voedsel een vogel eet, verschilt per vogel. Er zijn vogels die zich graag voeden met besjes en zaden. Voor hen zorg je voor bes- en zaaddragende planten en bomen in je tuin. Insectetende vogels maak je blij met meelwormen die je door graan mengt. In ruil daarvoor helpen ze je graag van een insectenplaag af.
 

Water om te drinken en te badderen

Vogels gebruiken water om te drinken en in te badderen. Zorg daarom voor meerdere vogelbadjes in je tuin. En ververs het water regelmatig.


waterbadje_voor_vogel

 

Een veilige schuilplek 

Een vogel moet kunnen schuilen bij gevaar en wil graag een veilige plek om een nest te maken. Zorg voor voeder- en nestkastjes die beschut staan, het liefst in de buurt van een struik. Struiken en bomen zijn sowieso goede schuilplaatsen voor vogels.
 

Vogels in het voorjaar

Het voorjaar betekent voor vogels, vooral voor de insecteneters zoals het roodborstje, winterkoninkje en boomkruiper, het einde van een zware tijd. De vogels die het hebben gered zijn door hun reserves heen. Dit geldt ook voor de vogels die de winter in het verre zuiden hebben doorgebracht. Ze zoeken hun heil in dode planten waarin insecten hebben overwinterd en vinden zo hun eerste lentemaaltijd.

Ook de eerste bijen en hommels die op vroegbloeiende struiken afkomen staan op het menu. Verder wordt er weer druk gezocht naar larven, slakken en ander eiwitrijk voedsel.

Als ze hun magen weer goed hebben gevuld en op krachten zijn gekomen is het tijd om te gaan nestelen. Ze bouwen zelf hun nesten, zoeken holen of een nestkastje, die misschien wel in jouw tuin te vinden is. Wanneer je niet aan het toeval wil overlaten of er een vogel komt nestelen in de je tuin, kun je dan ook altijd een nestkastje ophangen!
Zo geniet je in mei of juni van het getjilp van jonge vogeltjes die dan enige tijd later de wereld gaan ontdekken vanuit jouw tuin.
 

Bouw je tuin om tot vogelparadijs

  • Zorg voor zonnebloempitten, vooral mezen zijn er gek op.
  • Vergiet niet om ook wat struiken in de border te planten. De vogels gaan hier op zoek naar insecten. 
  • Plant een rozenbottelstruik, de vruchten zijn een energiebron voor vogels. 
  • Hang tijdens de winter vetbollen en pindaslingers op.
  • Week in de winter rozijnen in water en voer die aan de vogels, zo krijgen ze voedsel én water binnen.

Reacties: