Zelf spinazie kweken

De bladgroente spinazie is gemakkelijke te kweken en bevat heel veel antioxidanten. Laat vanaf nu af aan de pakken en zakken met de groente in de supermarkt staan en kweek zelf smaakvolle spinaziebladeren.

Het kweken van spinazie is geen lastige klus. Je stopt de zaden in de grond en de natuur doet vaak al het verdere werk. Wil je zelf spinazie kweken? Zaden zijn o.a. verkrijgbaar bij tuincentra. 
 

Voedingswaarde van spinazie

Spinazie zit vol antioxidanten, vitamines A, C, E, K en B2, magnesium, ijzer, calcium, foliumzuur, zink, proteïnes, selenium en omega-3 vetzuren. Deze groente bevat de meeste voedingsstoffen van alle groenten. Het hoge gehalte aan vitamine A is erg goed voor je ogen. En spinazie beschermt je hersenen tegen veroudering. Spinazie bevat ook heel veel foliumzuur, dit is vooral voor zwangere vrouwen heel belangrijk. Foliumzuur is belangrijk bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.
 

Spinazie kweken in de tuin

Spinazie kan in volle grond worden gezaaid vanaf maart tot en met juni, dit geldt voor de zomerspinazie. Het zaaien van spinazie kan in rijen die 30 cm uit elkaar staan. Je kunt ook weer zaaien van eind augustus tot september, maar doe dit wel op een zonnige plek.
 

Oogsten

Zodra de bladeren groot genoeg zijn kun je de planten oogsten door de bladeren te plukken of af te snijden. Wanneer je je vooral richt op de toppen van de plant kun je vaak meerdere keren oogsten.
 

Wist je dat:

Word je nu echt sterk van spinazie? Ja, je wordt er echt sterker van. Regelmatig een portie spinazie geeft je spieren extra zuurstof die je tijdens het trainen gebruikt. Door de extra zuurstof groeien de spieren daarnaast ook sneller. Spinazie is zelfs zo krachtig dat het meerdere dagen doorwerkt. Spinazie, is kort gezegd, de brandstof voor je spieren! 

Reacties:

avatar

peterjac , 20 feb. 2017 15:02:35

hallo ik heb een vraagje, ik probeer al 2 jaar achter mekaar spinazie te kweken maar de zaden die ik in de grond zet komen niet eens uit . Het zaad is niet oud en ook geschikt voor de op dat moment geldende maanden....snap er niks van en het zou zo makkelijk zijn.
avatar

weerwolfje1996 , 4 mei 2017 14:42:22

Geachte peterjac Waar plant je ze precies want februari en dan al buiten planten gaat niet goed samen dan is het nog te koud... U kunt beter in begin Maart binnenshuis kweken en dan April naar buiten dan is de kans groter dat ze wel opkomen.... De kans is namelijk dat het nog te koud is en dan vriezen de zaadjes een soort van kapot ( niet echt vriezen maar dan worden de zaadjes van binnen harder waardoor het niet kan opkomen) Groetjes