Zelf wortelen kweken

De wortel mag niet in de Nederlandse keuken ontbreken. Deze oranje groente zit vol met vitamines, zoals iedereen wel weet zijn ze erg goed voor je ogen. Andere eigenschappen van deze superfood zijn bijvoorbeeld dat je er een stralende huid van krijgt, het bevorderd de darmwerking, heeft een goede werking op het hart en is cholesterolverlagend.

 

Voedingswaarde van de wortel

De wortel bevat heel wat verschillende vitamine. Al deze vitamine hebben een andere werking. De wortel bevat vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E en vitamine A en K.
Deze laatste vitamine zit vooral in de groene stam, de slierten, van de wortel en is ook eetbaar. 

 

Wortelen


Wortelen in de tuin

Wortelen zijn goed te kweken in de tuin of op het balkon. Vanaf februari kan er in de kas worden voorgezaaid en vanaf april kan er in volle grond worden gezaaid. Afhankelijk van de groei omstandigheden kan je 2 a 3 maanden later oogsten. Je kan wortelen makkelijk oogsten door ze simpelweg uit de grond te trekken. 

 

Wist je dat…

...wortels niet altijd oranje zijn geweest. De wortel kleurde voorheen ook wel rood, wit, geel of paars. Pas na de 17e eeuw kreeg de wortel haar bekende oranje kleur. Het is nog steeds niet duidelijk hoe dit gebeurd is, maar vermoedelijk is het een eerbetoon van de boeren aan prins Willem van Oranje.

 

Reacties: