Wanneer jouw haag aan vervanging toe is of wanneer je een nieuwe woning hebt betrokken en gesteld bent op privacy is de Portugese laurier heel geschikt. Deze prachtige heestersoort kent een dichte begroeiing en kan grote hoogtes bereiken. Toch waaiert het in de breedte niet veel uit waardoor het ook geschikt is voor kleine tuinen. De Portugese laurier is winterhard waardoor je het hele jaar door van een prachtige groene haag kunt genieten. Het kan op iedere standplaats worden aangeplant, zowel in de volle zon als in de schaduw is geen enkel probleem. Verder heeft het maar weinig onderhoud nodig. Behalve een vochtige grond en 1 à 2 maal per jaar snoeien heb je geen omkijken naar de Portugese laurier haag.

Uiterlijk van de Portugese laurier

De Latijnse naam voor de Portugese laurier is Prunus lusitanica Angustifolia. Een fraaie benaming voor een mooie plant. Het heeft glanzende, middel-tot donkergroene bladeren die vrij dik zijn en leerachtig aanvoelen. De bladeren worden wel zo’n 6 centimeter lang. Dat is op zich al heel bijzonder om te zien en zorgt voor een uniek uiterlijk. In het voorjaar verschijnen er aan de Portugese laurier bloemtrossen met een witte kleur. Deze volle trossen geven de Portugese laurier een chique aanzien en worden zo’n 15 centimeter lang. Door de geur trekken de bloemen bijen en vlinders aan zodat u ook volop kunt genieten van deze nijvere werkers.

Wanneer kan ik de Portugese laurier aanplanten?

De Portugese laurier kan het gehele jaar worden aangeplant, behalve tijdens de vorstperiode. In de maanden september t/m maart worden er Portugese Laurier met kluit geleverd. Deze hebben als voordeel dat ze iets voller zijn en rechtstreeks van het land afkomstig zijn. In de periode april t/m augustus wordt er in verband met de droogte potgekweekte planten geleverd.
De Portugese Laurier is op iedere standplaats en bodemsoort te plaatsen. Let er wel op dat deze haagplant een hekel heeft aan natte voeten. Het is echter wel van belang dat de grond goed doorlatend is, zodat er geen wortelrot kan ontstaan.

Lees meer  Viooltjes – wanneer te zaaien en hoe deze charmante bloemen te verzorgen

Portugese laurier haag onderhouden

Aan het einde van de zomerperiode kan je de Portugese laurier haag snoeien om het goed in vorm te houden. Wil je de haag het hele jaar door vormvast houden? Dan kan je het een extra snoeibeurt geven net na de winterperiode. Bij het snoeien kan je dit het beste puntsgewijs doen. Dus aan de bovenzijde iets radicaler dan aan de onderzijde. Hierdoor krijgen de onderste takken ook voldoende zonlicht waardoor ze zich goed kunnen ontwikkelen. Dit trekt binnen de kortste keren vanzelf weer bij. Gebruik scherp snoeigereedschap waarbij de voorkeur uitgaat naar een tuin- of snoeischaar. Op deze manier wordt schade aan het blad tot een minimum beperkt.