Na de bladval is het de ideale tijd om bomen te snoeien. De takstructuur is bij een kale boom goed zichtbaar, waardoor je beter ziet welke takken moeten worden weggehaald. Maar wanneer is snoei nodig en hoe pak je dat aan?

Snoeien

Snoeien is voor veel mensen een probleem. Ze weten niet welke bomen moeten worden gesnoeid, laat staan hóe. Vaak wordt geadviseerd om dan maar liever helemaal niet te snoeien. Maar snoei is een nuttig instrument om een boom, die u voor de sier hebt aangeplant, tijdens zijn ontwikkeling zo te vormen dat er een evenwichtige en gezonde kroon ontstaat. Eenmaal volwassen beperkt snoeien zich tot het weghalen van dode, zieke of beschadigde takken. Ook kan de kroon soms te zwaar worden, zodat uitdunnen noodzakelijk is.

Maar juist tijdens de ontwikkelingsfase is het belangrijk om een boom goed te begeleiden. Hoe doe je dat? Houd bij het snoeien van een boom altijd rekening met de natuurlijke groeiwijze. Bij al te rigoureuze snoei kan de karakteristieke vorm van de boom voorgoed verloren gaan.

snoeien
 

Om een mooie boom te krijgen, is het van belang dat de top zich goed ontwikkelt en recht omhoog groeit. Soms groeit er naast de top ook nog een concurrerende zijscheut omhoog. Er ontstaat dan een boom met twee toppen, met de kans dat een van beiden later afbreekt. Dat is gevaarlijk, en levert bovendien een verminkte boom op. Snoei concurrerende te steile zijscheuten daarom iets terug om de topscheut tot extra groei te stimuleren.

Is de topscheut beschadigd of gebroken? Leid dan juist wél een sterke zijscheut omhoog, die de beschadigde topscheut kan gaan vervangen. Kies hiervoor net onder de top een sterke scheut uit, liefst een die al wat schuin omhoog groeit, en leid die door middel van een bamboestok zo recht mogelijk omhoog. Bij een al wat hogere boom redt u het niet met een in de grond gestoken stok. Gebruik de bamboestok dan als ‘spalk’ om de nieuwe hoofdtop in het verlengde van de stam aan te binden. Als de topscheut zich eenmaal recht heeft ontwikkeld, haalt u de stok weg zodat de bast door het bindtouw niet afgekneld wordt. Op latere leeftijd zult u van deze ‘hersteloperatie’ waarschijnlijk nauwelijks meer iets zien.

Een evenwichtig opgebouwde kroon is niet alleen mooi, maar geeft ook minder kans op problemen. Het gewicht aan takken is bij volwassen bomen namelijk enorm groot. De stam en kroon moeten daarom wel goed zijn ontwikkeld zodat ze, ook bij storm, sterk genoeg zijn om dit gewicht te dragen.

Hoe ziet een evenwichtig opgebouwde kroon er uit? De takken zijn gelijkmatig over de kroon verdeeld, ze vormen in feite een stevig gestel als basis voor de kroon. Om dat te bereiken moet u bij een jonge boom alle kruisende en verkeerd geplaatste takken afknippen. Kruisende takken kunnen op termijn tegen elkaar schuren, waardoor de bast beschadigd raakt en infecties gemakkelijker binnendringen. Verkeerd geplaatste takken groeien niet in de goede richting of staan bijvoorbeeld te dicht op elkaar. Maar houd bij het snoeien wel steeds de natuurlijke groeiwijze van de boom in de gaten! Een goed gevormde boom met een evenwichtige kroon is immers een sieraad voor uw tuin.

Nog veel meer praktische tuintips vindt u in Bloemen & Planten, hèt maandblad voor echte tuinliefhebbers. Bel voor een abonnement 0800-0996606 of kijk op www.bloemenenplanten.nl

Redactie Bloemen&Planten

Lees ook:
Meer over Snoeien
Tuinfilmpjes op TuinenTV
Meer over beplanting
Tuinontwerp en aanleg door een aanbevolen hovenier
Tuinen.nl brochureservice