Cacao is overal goed voor. Behalve dat cacao natuurlijk fantastisch is doordat er chocolade van gemaakt wordt, zijn de doppen ook goed voor gebruik in de tuin. Op een natuurlijke manier houd je met cacadoppen namelijk vervelende gasten als onkruid, slakken en katten uit je borders.
 

Bijzondere dopjes

Cacaodoppen zijn veel meer dan alleen een decoratieve bodembedekkende oplossing in je tuin. Wist je ook dat de doppen vele bijzondere eigenschappen hebben? Cacaodoppen vormen bijvoorbeeld een bodemvoedende laag voor je planten. De diverse voedingstoffen die aan de bodem worden afgegeven bevorderen de groei en bloei van je planten en houden tegelijkertijd wortelrot tegen. Daarnaast zijn cacaodoppen ook populair om de vochtregulerende werking. Zo hoef je minder vaak de tuinslang tijdens droge perioden erbij te pakken.
 

Dag katten, slakken en onkruid!

Cacaodoppen weren slakken en katten uit de borders. Strooi een laagje cacaodoppen rondom hosta’s en je hebt geen last meer van door slakken beschadigd blad. Ook katten vinden cacaodoppen maar niets en verliezen eindelijk hun interesse in je border als kattenbak. Chemische onkruidwering is trouwens ook niet meer nodig. Het natuurproduct heeft een onkruidwerend effect. Hondenbezitters opgelet, net zoals chocola zijn ook cacaodoppen niet geschikt voor je trouwe viervoeter.
 

Lees meer – Slakken voorkomen en bestrijden
Lees meer – Ziekten en plagen in de tuin
 

Aan de slag met cacaodoppen

Cacaodoppen zijn eenvoudig toe te passen in de border. Dat kun je het beste in het voorjaar doen. Haal eerst het eventuele onkruid weg en strooi vervolgens een laagje van ongeveer 4-5 centimeter in de border. De cacaodoppen doen dan het hele tuinseizoen het werk. Jij houdt dan meer tijd over voor het belangrijkste in de tuin: genieten!

 

Hondenbezitters let op

Hoewel het slechts incidenteel gebeurd, eten honden soms cacaodoppen op. Omdat honden heftig kunnen reageren op een stof die in cacao zit, geldt zowel voor chocolade als ook voor cacaodopen, adviseren wij uit te kijken met honden als het gaat om chocolade en verse cacaodoppen.

Mocht jouw hond onverhoopt cacaodoppen of chocolade eten, adviseren wij om zo snel mogelijk met de hond naar de dierenarts te gaan en te melden wat de hond gegeten heeft.