De hardnekkige soort algen, draadalgen genoemd, zijn lastig te bestrijden. Maar je kunt er ook een schoonmaakploeg voor inhuren. ‘Ja, dat kost mij weer een kapitaal aan voorrijkosten!’ denk je misschien. Mis. De schoonmaakploeg bestaat uit een aantal poelslakken. Mooie en wonderlijke beestjes. Hieronder lees je waarom ze zo nuttig zijn. En je kunt er uren naar kijken.

Heel gewoon gebleven

Als je nu toch achter de laptop zit – social media checken, kleding shoppen, autoverzekering vergelijken, tuinideeën opdoen – kun je net zo goed even een foto van de poelslak opzoeken. De taps toelopende, spiraalvorm van zijn schelp en de Batman-achtige ‘oortjes’ doen misschien vermoeden dat je met een bijzonder en exotisch beestje te maken hebt. Maar de poelslak is altijd heel gewoon gebleven. Hard werken en niet moeilijk doen als er weer ergens een verzameling draadalgen is ontstaan. Dat ruimen ze met liefde voor je op.

Draadalgen

Zoals gezegd wil je geen draadalgen in je vijver hebben. Het is een hardnekkige algensoort die als een klein, pluizig bolletje begint. Al snel neemt het de hele vijver over en verstikt het andere planten. Het heldere water verandert binnen de kortste keren in een troebel, smerige drab. Dat was niet de bedoeling. Maar ja, aan jouw bedoeling heeft de natuur – en met name de draadalg – totaal geen boodschap. Er zijn wel chemische middelen om ze te bestrijden, maar die tasten ook vaak andere plantjes aan. Wat nu, als deze tips ook al niet helpen?

Superheldenstatus

De redding is nabij voor jouw vijver met al die groene troep erin. De poelslak! Want zoals gezegd lijkt hij  qua uiterlijk op Batman, maar bevestigt hij bovendien zijn superheldenstatus door de draadalg aan te pakken. Je zou het niet zeggen als ze weer eens ondersteboven aan de wateroppervlakte liggen te dobberen in het zonnetje, maar ze weten van aanpakken. De draadalg is hun lievelingseten, zoals spinazie voor Popeye. En waar landslakken zich nog wel eens tegoed willen doen aan jouw tomatenplantjes, daar laat de poelslak waterplanten met rust.

Lees meer  Dit zijn de belangrijkste tegeltrends op een rij!

Poelslakken bestellen

Poelslakken kunnen spontaan in je vijver komen via waterplantjes die je bij tuincentra koopt. Maar als je die mazzel niet hebt, kun je ze gewoon bestellen. En wat is er nou zo leuk aan, behalve dat het van die vlijtige schoonmakers zijn: je kunt er uren naar kijken. Ze zwemmen op een sierlijke manier en hebben behalve van Batman wel iets weg van een reuzenmanta, maar dan met een schelp op hun rug, en veel kleiner. Hoe dan ook: poelslakken zijn een aanwinst voor je vijver.