Nu de zomer ten einde komt en de temperaturen langzaamaan dalen maken we ons klaar voor het najaar. Bladeren beginnen beetje bij beetje te verkleuren, de laatste bloempjes raken uitgebloeid en de bomen laten voorzichtig hun eerste bladeren vallen. Ondanks de nadere winter is de herfst een perfecte periode om te tuin aan te planten. In dit blogbericht lees je waarom je juist in de herfst de tuin (opnieuw) moet aanplanten.

 

Warme bodem is sneller geworteld

Tegenwoordig worden vrijwel alle tuinplanten in pot opgekweekt. Het grote voordeel hier is dat het wortelgestel van de plant goed is ontwikkeld en wanneer deze in de grond wordt gezet zich direct kan wortelen. Het wortelen van de plant kan mede door een nog relatief warme bodemtemperatuur. De planten die dus in de herfst worden gezet, ontwikkelen zich nog ondergronds verder voor het komende groeiseizoen. Zodra het jaar erop de lente zijn intrede doet zullen deze planten dus direct beginnen met uitlopen. Hierdoor kun je sneller genieten van een prachtige en volgroeide tuin. Planten kopen kan tegenwoordig ook eenvoudig online via tuinplantenwebshops. Stel niet langer uit en neem dit najaar je tuin nog op de schop.

 

Periode van droogte vrijwel uitgesloten

Een groot voordeel van aanplanten in de herfst ten opzichte van het voorjaar is dat hoge temperaturen en langdurige droogte onder normale omstandigheden zijn uitgesloten. Na aanplanten is het belangrijk dat de tuinplanten op tijd water krijgen zodat ze goed en sneller kunnen wortelen. Eenmaal geworteld, hoeven de planten alleen nog bij aanhoudende droogte water te krijgen. Omdat de temperaturen in de herfst veelal lager zijn en we regelmatig te maken hebben met regen, hoef je minder vaak water te geven. De kans op verbranding of uitdroging van de plant is in de herfst ook stukken kleiner. Natuurlijk kan er ook in het voorjaar aangeplant worden, maar de kans dat je dan dagelijks water moet geven is veel groter dan in het najaar.

Lees meer  Duurzaam ongewenste dieren weren

 

Goede grondbewerking is de basis

Of je nu in de herfst, winter, lente of zomer aanplant: de bodem is de basis! Dit houdt in dat de grond voldoende luchtig moet zijn, voedselrijk en voldoende humus moet bevatten. Een bodem maak je luchtig door de grond voldoende diep om te spitten. Net als een mens heeft een plant ook voedingsstoffen nodig, dus bemest de plant jaarlijks in het voorjaar en najaar met een organische meststof. Naast een goede meststof is het belangrijk dat de bodem voldoende humus bevat. Dit zijn kleine organische materialen, te denken aan compost of potgrond. Door jaarlijks in het voorjaar wat compost bij de planten te strooien zorg je voor een voldoende humusrijke bodem. Naast dat deze humus de bodem mede luchtig houdt en een voedingsbron vormt voor het bodemleven in de grond, wordt water ook beter vastgehouden. Hierdoor droogt de plant minder snel uit en hoef je bij langdurige droogte minder snel te sproeien.

 

Wacht niet langer en bestel vandaag nog je tuinplanten bij Plant en Grow. In het najaar aanplanten is in het voorjaar (sneller) genieten van een kleurrijke tuin!