Mijn tuin is groot,  een kleine hectare. Het is een voormalige wei. Omdat hij zo groot is hebben we van die wei maar een deel naar onze hand proberen gezet en de rest hebben we aan de natuur overgelaten. Wij, mijn vrouw en ik, spraken altijd over een “georganiseerde chaos”. Ik schrijf in de verleden tijd omdat mijn vrouw helaas plotseling is gestorven.

Tuinieren in jouw tuin

Ik heb stukje bij beetje de tuin op de natuur “veroverd” door vroeger met de handmaaier steeds een stukje verder van het hoog opgeschoten weidegras er bij te maaien. Ik maaide dan zo’n acht uur achtereen en mijn vrouw was de hele verdere week bezig het gras bij elkaar te harken. Als zij alles bij elkaar had en op de brandhoop had gedeponeerd begon ik weer eens met maaien. Moedeloosmakend voor haar. Sinds een jaar of tien heb ik een zitmaaier die het gras klein slaat en daardoor kan het gewoon blijven liggen. Maaien duurt nu nog maar drie uur.

Tuinieren in jouw tuin
Mijn vrouw verzorgde twee bloementuintjes, ze hield erg van hortensias en ik deed de rest, zoals de vijver, het snoeien van de bomen, het planten van nieuwe bomen enz. Toch zijn de meeste bomen spontaan opgekomen. Omdat links en rechts van onze tuin alle grond in gebruik is bij boeren is onze tuin een vluchthaven voor wild dat uit het bos achter de tuin komt.

 

Tuinieren in jouw tuin

Het ongemaaide deel is een rustplaats voor reeën, maar we zien konijnen, fazanten, mollen, soms een marter en alle mogelijke vogels: vinken, mezen merels, Vlaamse gaaien, duiven, musjes, eenden, gewone en bonte spechten en af en toe scheert een buizerd van voor tot achter over het pad dat ik naar het bos heb gemaaid. Reigers bezoeken de vijver, we horen de koekkoek. Het lijkt of de natuur hier nog in orde is. Sterker: als ik achter in de tuin, bij het bos richting ons huis kijk, realiseer ik me dat wij de indringers zijn, de dieren waren het eerst hier. Zij zijn de “aboriginals” ook al probeert men veel dieren te weren.

Tuinieren in jouw tuin

We hadden een uitgebreide moestuin, maar daar waren we vrijwel constant mee bezig en hadden nauwelijks tijd om gewoon eens stil te zitten en van de tuin te genieten. Het positieve ervan was dat we veel groenten en fruit mee konden geven aan bezoekers en dat we natuurlijk zelf verse, onbespoten groenten hadden.

 

Tuinieren in jouw tuin

Alleen de fruitbomen sommige zij al heel oud en stonden hier al sinds de bouw van het huis, een voormalige boerderij uit de jaren dertig van de vorige eeuw en de bessenstruiken en de rabarber staan er nog, de rest hebben we opgegeven. Ik weet niet of ik alles in de toekomst, zonder hulp zal kunnen volhouden.

De tuin is wel een “balsem voor de ziel”. Als alle werk is gedaan mag ik graag een zeer langdurige wandeling er in maken. In het voorjaar “kijk”ik de blaadjes uit de takken en twijgen.

Lees ook:
Meer gluren bij de buren
Bekijk de tuintips van deze maand
Tuinfilmpjes op Tuinen TV
Tuin-en buitenleven activiteiten bezoeken
Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
Tips voor tuinonderhoud