Wat zijn de klusjes voor de vijver in april? Iedere maand geven we in de vijverkalender tips over het onderhoud van de vijver en het verzorgen van de vissen.

Vijverkalender april

Als de werkzaamheden, zoals in de vijverkalender van maart zijn omschreven, nog niet zijn uitgevoerd, wordt het nu de hoogste tijd. Verwijder afgestorven plantendelen en vernieuw de filtermaterialen zoals aktiefkool en filterwatten. Zo ook de UV-C lamp van het UV-C filter. Later in de maand kunnen waterlelies worden gepoot en moerasplanten worden uitgezet.

Vijveronderhoud

Niet alleen de planten beginnen goed te groeien, ook algengroei kan nu een probleem vormen. Een sterke draadalgengroei verhindert de groei van zuurstofplanten. Verwijder daarom regelmatig de algen met een schepnet. Kun je niet meer tegen de algengroei op? Een algenkuur of eventueel het installeren van speciale algenverwijderaar is aan te bevelen om ook de lastige algen onder controle te houden. Controleer verder de waterhardheid en zorg ervoor dat deze tenminste GH 8°DH is. Wanneer het nodig mocht zijn om de waterlelies te scheuren en van een nieuwe voedingsbodem te voorzien is het nu de goede tijd ervoor. Verwijder alsnog het bodemvuil.

algen, vijver in april, vijverkalender, klusjes, tuinen.nl

Vissen verzorgen

Observeer de vissen goed en let op eventuele ziekteverschijnselen. Als er plekken en zweren aanwezig zijn, kan een badbehandeling met een medicijn uit nuttig zijn. Bij een temperatuur van het water boven de 10°C kan er naar behoefte worden gevoerd. De vissen moeten weer op kracht komen.

vijver in april, vissen, vijver, vijverkalender, tuinen.nl

Lees meer  De vijver in juli