In de zomermaanden is de tuin altijd een heerlijke plek om te relaxen, maar hoe zit het dan in de winter? In de koudere maanden kan de tuin ook een gezellige plek zijn, het vraagt alleen wat aanpassingen. Het duurt best nog wel even voordat het voorjaar is en de zomer is helemaal nog een eind weg. We zitten nu nog midden in de fase dat we met de kou bezig zijn. De dikke jassen hangen al klaar op de kapstok, we zetten de kachels weer hoog, gaan de aanbieders van energie vergelijken en de erwtensoeppan verschijnt weer op het fornuis. De tuin in? Brr… de meeste mensen moeten er niet aan denken. Zij hebben de tuin voorlopig even gedag gezegd.

 

Wintersfeertje

Toch is dat jammer, want ook in de koude maanden kan de tuin een sfeervolle plek zijn om te vertoeven. Denk maar aan een knisperend haardvuur, een winterbarbecue, sfeervolle lichtjes, zachte kussens en warme dekentjes. Dat klinkt toch als een ideale plek om een paar hele gezellige uurtjes in door te brengen?

 

Tuin winterklaar maken

Als je jouw wintertuin ook een fijne plek wilt maken in de koude maanden moet je er wel wat voor doen. Naast het winterklaar maken. Zo’n kleurloze tuin met kale takken ziet er niet aanlokkelijk uit. Dus ruim de losse bladeren op en zorg voor wat kleur via levende planten. Hier kun je bijvoorbeeld een kerstroos, coniferen, hulst, skimmia en/of sierkers voor gebruiken. Geef de vaste planten ook in de winter een compost-laag, dat beschermt ze tegen de kou en voorziet ze van voedingsstoffen.

 

Plek om te zitten

Heb je nog geen plek om in de tuin te zitten? Maak dan een paar simpele houten loungebanken van pallets. Zet ze het liefst tegen een muur aan zodat je de muur als rugleuning kunt gebruiken. Heb je geen muur? Zet dan aan de achterkant van de pallets, één pallet verticaal tegen de pallets aan en schroef deze vast. Nu heb je wel een rugleuning. Kussens erop en je hebt een comfortabele plek. Hou je niet van pallets in de tuin? De tuincentra hebben in de winter vaak uitverkoop wat betreft de tuinmeubelen, dus misschien kun je ook wat anders scoren.

Lees meer  Werken in de tuin? Vergeet je tuinierskleding niet!

Warm en sfeervol

Als je in de winter buiten wilt zitten, moet het natuurlijk wel behaaglijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld een heater of terrasverwarmer plaatsen of inderdaad dat warme en knisperende haardvuur aansteken. Lekkere warme fleecedekentjes en kussentjes of een schapenvacht om op te zitten zijn natuurlijk ook fijn. De finishing touch is natuurlijk de decoratie en de verlichting. Zet wat pompoenen neer of wat rieten manden met groene takken en rode besjes. Lantaarns of lichtsnoeren geven de tuin iets sprookjesachtig. Als je dan ook nog wat spiegels in de tuin hangt die de lichtjes weerkaatsen dan wordt het wel heel bijzonder.