Duurzaam tuinieren is steeds belangrijker. Het is goed voor het milieu en goed voor je tuin. Door te zorgen voor een diervriendelijke, natuurlijke tuin help je de klimaatverandering tegen te gaan. Om je op weg te helpen vertellen we je hoe je kan starten met duurzaam tuinieren.

Galtonia

Duurzaam tuinieren begint bij het ontwerp

Duurzaam tuinieren begint bij het ontwerp van je tuin. Kijk eens goed naar je tuin. Bestaat jouw tuin voor het grootste deel uit bestrating? Vervang dan delen door stukken groen. Een duurzame tuin zou voor minimaal twee derde uit beplanting moeten bestaan en maximaal een derde bestrating.

Tuinen met veel verharding zorgen ervoor dat regenwater minder goed weg kan zakken in de bodem. Ze zijn bovendien ook niet aantrekkelijk voor dieren, terwijl we sommige dieren juist nodig hebben voor een goed evenwicht in de natuur. Bij duurzaam tuinieren is het daarom van belang dat je voldoende beplanting in je tuin hebt.

regenwater, heldere vijver, tuinen.nl

Regenwater opvangen

Wist je dat je regenwater prima kan gebruiken voor de tuin? Door regenwater op te vangen en in je tuin te gebruiken tijdens droge periodes, kun je flink besparen op je waterverbruik. Er zijn diverse manieren om regenwater op te vangen. De makkelijkste manier is het plaatsen van een regenton.

DIY leuke projecten om thuis te doen

Hergebruik

Bij duurzaam tuinieren staat hergebruik centraal. Gooi niet zomaar materialen weg, maar probeer ze een nieuw doel te geven in je tuin. Ook huishoudelijke spullen kun je gebruiken in de tuin. Gebruik glazen flessen als plantenhanger of gebruik een oud kopje en schoteltje bijvoorbeeld als voegelvoersysteem. Op onze Pinterestpagina vind je nog meer leuke DIY-projecten waarbij je oude spullen kunt hergebruiken in de tuin.

Dahliaborder

Borders ruimen

Zo gauw de sneeuwklokjes in volle bloei staan, kun je beginnen met de bloemenborders wat op te ruimen. Tijdens de strenge winter hebben de plantenresten je planten extra beschermd. Ondertussen zijn veel stengels en bladeren spontaan vergaan en dus heb je minder werk. Om op te ruimen kun je gebruik maken van een sikkel en een plantschopje. Met de sikkel snijd je de dode stengels af. De meeste worden kapot gebroken en open gespreid tussen de planten waar ze langzaam zullen vergaan. Als er te veel stengels zijn, dan worden die verwerkt in een composthoop.

Lees meer  De moestuin na IJsheiligen

Ongewenste planten worden gewied. Zorg ervoor dat ook al de wortels van de ongewenste planten verwijderd zijn. Tijdens het ruimen is het belangrijk om de bodem zo weinig mogelijk te verstoren. Ik spit of schoffel niet tussen de planten. Doordat je alle groenresten terug in de kringloop brengt, moet je je planten niet extra bemesten. Je spaart geld uit en je krijgt gezonde en stevige planten.

Composthoop

Elk jaar kan je in maart of april een laagje compost aanbrengen in de border en op het gazon. Compost bevat veel organische stoffen die de bodem van je tuin verbetert en waardevolle voeding voor je planten levert. Wist je dat je compost ook eenvoudig zelf kan maken? Je kan hiervoor GFT-afval gebruiken. Doordat je afval bespaart, help je het milieu ook meteen een handje. Een makkelijke stap voor duurzaam tuinieren.

bijen, tuin, insecten, stuifmeel

Bijvriendelijke tuin

Solitaire bijen zijn zeer goede bestuivers en solitaire wespen voeden zich met bladluizen en andere plaaginsecten. Hun nestje maken ze in holle stengels, muren, spleten, een tunneltje in de grond, vermolmd hout.

We kunnen ze extra helpen met een insectenhotel. Je hebt bijtjes en wespen in verschillende groottes, van 3 tot 12 mm. Daarom stop je holle plantenstengels met een verschillende diameter en een lengte van 10 tot 15 cm in een blik of in een kistje, of een combinatie van beide. Je kunt ook gaten boren in stenen of stukken hout. Hang het hotel op een droge en zonnige plaats.

Begin april komen de eerste hotelgasten. Als de holte met aarde dichtgemetseld is, dan heeft een wijfje er samen met wat stuifmeel haar eitje gelegd. De volgende lente breekt daar een nieuw bijtje uit. Echt boeiend! Door zoveel mogelijk verschillende soorten dieren te lokken, zorg je voor een beter natuurlijk evenwicht in je tuin.

moestuin, uitplanten, tuinen.nl

Groenten eten uit eigen moestuin

Wil je echt duurzaam tuinieren? Dan kan je ook beginnen met een moestuin. Eigen gekweekte groenten smaken nog lekkerder! Het is niet moeilijk om een moestuin aan te leggen, zolang je je maar goed voorbereid. De juiste plek, kwaliteit van de grond, bemesting en het zaaien bepalen het succes van je groenten. Zodra je de basis op orde hebt, is het zwaarste werk al gedaan.

Lees meer  Kleur en geur in de najaarstuin

 

Groener Wonen nieuwsbrief