Degenen met groene vingers dromen er misschien al jaren van: het plaatsen van een kas in de tuin. Een kas is een grote investering en daarom is het erg belangrijk om goed voor ogen te hebben waar zo’n kas aan moet voldoen en geen impulsaankoop te doen, zodat de kas (en de plaatsing daarvan) volledig naar wens is. Waar een potentiële koper op moet letten, vertellen we in dit artikel.

Het soort kas

De eerste vraag die men zichzelf moet stellen is de volgende: waar ga ik de kas voor gebruiken? Sommigen investeren in een glazen huis om daar hun planten te laten overwinteren, anderen willen hier ook graag zaaien. Velen kiezen ervoor om de kas enkel in de warmere maanden te gebruiken, terwijl weer anderen graag ook ’s winters gebruikmaken van hun investering. Wanneer men deze vragen voor zichzelf kan beantwoorden, wordt duidelijker welke kas het beste bij deze visie past. Zo zijn kweekbakken en tunnelbogen uitermate geschikt voor gebruik in het vroege voorjaar. Indien men planten wil laten overwinteren, is een kas of een muurkas vereist. Ook kunnen grote kwaliteitskassen een geweldige aanwinst zijn voor tuinders die graag groenten en fruit uit eigen tuin willen eten.

De kasgrootte

Het is aan te raden om een wat grotere kas aan te schaffen dan in de eerste instantie nodig lijkt te zijn. Op deze manier wordt een tekort aan oppervlak voorkomen en is er genoeg ruimte voor de groei van verschillende planten. Bovendien raken veel tuinders zeer verknocht aan hun kas en bezien ze het ook als een fijne zitplaats, terwijl ze in de eerste instantie niet van plan waren een zithoek te maken in hun glazen huis. Wanneer een grote kas gewenst is, is het verstandig een relatief brede variant te overwegen. Een brede kas biedt meer kweekruimte, terwijl een langere kas ook een langer pad vereist, waardoor er relatief minder kweekruimte wordt gecreëerd.

De wanden

Er zijn op de markt zowel kassen beschikbaar met rechte als met schuine wanden. Het voordeel van een kas met rechte wanden zit hem voornamelijk in de prijs. Bovendien kan de tuinder makkelijk elk hoekje van de kas bereiken wanneer hij voor zijn planten zorgt. Een kas met schuine wanden biedt relatief meer oppervlak om te verbouwen en staat wat stabieler. Het grootste voordeel is dat een schuine wand meer warmte opvangt, waardoor de vegetatie in recordtijd volwassen is.

De kas financieren

Afhankelijk van de kasgrootte en de materialen, kunnen de prijzen van kassen hoog oplopen. Sommige tuinders zetten simpelweg iedere maand wat geld opzij en sparen op deze manier voor die felbegeerde kas. Natuurlijk kan men er ook voor kiezen een lening af te sluiten, indien dat mogelijk is. Een kas is niet alleen leuk, maar kan ook bezien worden als een investering. Zo kan iemand maandelijks best wat geld besparen wanneer allerlei groenten, zoals radijs, augurken, sla, rabarber en tomaten verbouwd zijn in het eigen glazen huis. De kas verdient zichzelf dus uiteindelijk misschien wel terug op die manier.