Tomaten, uien, courgettes, bonen, paprika’s en tal van kruiden die in je moestuin groeien: je moet er wel wat mee. Weggooien is zonde en de moeite van het tuinieren moet beloond worden. Dat is namelijk klein, groot geluk: het eten van een zelfgekweekte tomaat. Veel lekkerder dan die waterbommen van de supermarkt. Hier een aantal tips voor heerlijke antipasti en nog wat adviezen over hoe je de groenten op kunt maken of langer kunt bewaren.

Goedkope en duurzame investering

In deze tijden is een moestuin een zegen. Bovendien is hij duurzaam en het bespaart nog geld uit ook. Om een moestuin te beginnen hoef je überhaupt bepaald geen kapitalen te investeren: een klein stukje grond en toewijding is alles dat je nodig hebt. Zaadjes zijn goedkoop, of haal je uit al gekweekte ‘volwassen’ groente. Geld lenen voor de aanleg van een moestuin is dan ook niet nodig.

Gegrilde groenten: verdure grigliate

Een mengsel van gegrilde courgettes, aubergines en paprika’s, ook wel mooi op zijn Italiaans ‘verdure grigliate’ genoemd. Heerlijk als bijgerecht. Snij ze in dunne plakken, gril er van die mooie strepen op, meng ze met flink wat olie, tijm, zout en peper, en de smaak zal je aangenaam verrassen. Bewaren? Neem een steriele weckpot, doe de afgekoelde groenten erin en giet er olijfolie bij. Er mag geen stukje groente meer boven de olie uitsteken. Zo kun je ze wekenlang bewaren. De groenten zijn ook lekker op een broodje met zelfgemaakte humus (misschien van je zelfgekweekte kikkererwten?).

Klassieker: de bruschetta al pomodoro

De klassieke antipasto die je in sommige restaurants als amuse krijgt: blokjes tomaat met wat basilicum, olie, peper en zout op een met knoflook ingewreven stukje stokbrood, dat net van de grill komt. Oftewel, de bruschetta al pomodoro! Met dit simpele gerechtje komen je tomaten het beste tot hun recht! Geen zin om blokjes te snijden? Ontvel de tomaten, pureer ze, breng de saus op smaak en vries er porties van in. Italianen doen dit zelf ook.

Lees meer  Basishandboek voor de biologische moestuin

Pesto alla genovese

Wat moet je toch met al die basilicum? Pesto maken natuurlijk! Bak pijnboompitjes lichtbruin, hak ze fijn in een vijzel met wat olie en een teen knoflook (ook makkelijk te kweken trouwens), voeg de blaadjes van de basilicum toe en vul het aan met olie en Parmezaanse kaas en pecorino. Dat is het beste recept voor pesto. Voor extra inspiratie kun je de Italiaanse kampioen pesto maken hier aan het werk zien.

Uien

Probeer ook eens andere bruschetta of crostini uit. Ze heten anders, maar het komt op hetzelfde neer: toast belegd met Italiaanse heerlijkheden. Karameliseer je uien met balsamico-azijn en suiker, laat ze afkoelen en beleg er de broodjes mee, samen met roomkaas en een flinke draai peper. Liever bewaren? Dat kan ook in een weckpot met olie. Buon appetito!