Inspiratie voor je tuin opdoen op reis

 

De natuur is een belangrijk onderdeel van reizen. Wandelen door een nationaal park, bergen beklimmen en watervallen bewonderen, het kan allemaal. Eenmaal terug thuis nemen we vaak niet zoveel tijd als op vakantie om van de natuur te genieten. Daarnaast creëert reizen blijvende herinneringen. Zelfs een eenvoudige foto kan ons terug in de tijd brengen naar de bezienswaardigheden, geuren en emoties die we hebben ervaren. In deze tijden dat we niet op reis kunnen, komen deze herinneringen goed van pas! Waan je in het buitenland door een tuinontwerp te maken gebaseerd op jouw reizen.

Er zijn verschillende manieren waarop je deze herinneringen in je tuin kan verwerken. Houd er wel rekening mee dat je geen echte planten uit andere landen mee naar huis kunt nemen (in verband met bepaalde bacteriën en ziektes). Raadpleeg de regelgeving met betrekking tot het importeren van landbouwproducten, bijvoorbeeld voor Canada of de Verenigde Staten. Zelfs als je alleen zaden mee de grens over wil nemen moet je ze declareren. Daarnaast moet je rekening houden met de verschillen in klimaat. Misschien ben je dol op de palmbomen uit Californië, maar in Nederland zullen ze niet goed gedijen.

Het neerzetten van souvenirs in je tuin is dus een veilige optie. Hang bijvoorbeeld gedenkplaten of kunstwerken aan de muur, schutting of boomtakken of gebruik buitenlandse bloempotten of vazen. Veel reizigers bewaren de schelpen die ze op verre stranden vinden. Strooi ze tussen je planten, gebruik ze als rand rond een betegeld terras of maak er zelfs een prachtig mozaïekblad van voor een tuintafeltje. Een andere optie voor liefhebbers van strandvakanties is het plaatsen van een klaterend fonteintje in je tuin.

Een leuk hobbyprojectje voor een weekend of twee is het maken van een wegwijzer met alle bestemmingen waar je bent geweest. Misschien kun je de borden zelfs laten verwijzen naar plekken in je tuin waar je herinneringen van die locatie kunt vinden.

Lees meer  Wat is een gazonmeststof? 

Reizen is een bron van inspiratie voor veel mensen. Nieuwe landschappen, culturen en voedsel ontdekken. Laat je op reis inspireren om voedsel te verbouwen in je achtertuin. In het buitenland zijn vaak veel markten te vinden met lokale vruchten of groenten. Die vreemde soorten groenten zijn een leuk gespreksonderwerp en zo kun je je tafelgasten wat nieuws laten proberen en jezelf terugbrengen naar het land en het moment waarop je dit ingrediënt voor het eerst ontdekte.

Een tuin met een reisthema zal voortdurend veranderen naarmate je nieuwe ervaringen opdoet op nieuwe bestemmingen. Nu is de perfecte tijd van het jaar om te beginnen met het maken van creaties, zodat je er komende zomer van kan genieten. Of plan een reis voor later dit jaar om nieuwe herinneringen te maken en inspiratie op te doen!

 

Visum aanvragen om tuininspiratie op te doen

Natuurlijk kun je in Frankrijk en Italië prachtige inspiratie opdoen voor je tuin, maar voor de meer exotische tuinen met bijzondere flora moet je misschien iets verder reizen. In dat geval kan het goed zijn dat je een visum (of ESTA of eTA) nodig hebt. We noemden net al even het voorbeeld van Canada en Amerika.

Voor Canada heb je een eTA nodig. Deze afkorting staat voor “electronic Travel Authorization”. Het eTA Canada kun je online aanvragen en wordt vervolgens per e-mail toegestuurd. Het eTA is daarna vijf jaar geldig.

Het ESTA voor Amerika  (“Electronic System for Travel Authorization”) is ook een elektronisch visum dat online aan te vragen is, maar deze is “slechts” twee jaar geldig. Alsnog ruim genoeg de tijd om inspiratie op te doen in een van de vele nationale parken van Amerika. Binnen die twee jaar mag je namelijk meerdere keren met een ESTA naar Amerika reizen.