Dat de zon vele voordelen heeft, weet je als tuinliefhebber natuurlijk maar al te goed. Je kunt er vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar van genieten, tussen je planten of op het groene gras. En je neemt op de koop toe dat de zon soms wat te veel schijnt waardoor je extra moet sproeien om de tuin mooi te houden.

Dat is één pluspunt van de zon, maar er zijn er nog veel meer. De zon is namelijk een ideale duurzame energiebron. Zonne-energie raakt nooit op, net als bijvoorbeeld windenergie. Daarmee is het de ideale vervanger van fossiele brandstoffen. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van zonnepanelen en wat het je oplevert.

Welke zonnepanelen op je huis?

Zonnepanelen mogen er misschien hetzelfde uitzien, er zijn veel verschillende soorten. Allereerst bekijk je of jouw huis geschikt is voor zonne-energie. En daarin kun je best wat verder dan je dak kijken. Als je een beetje een grote tuin hebt, kun je namelijk ook zonnepanelen in de tuin aanleggen.

Bekijk altijd goed de regels die er in jouw gemeente gelden. Meestal is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen, of je deze nu in de tuin of op het dak aanlegt.

Wat levert zonnepanelen energie op?

De opbrengst van je zonnepanelen gebruik je grotendeels voor je stroomvoorziening thuis. Een klein deel draag je af aan de leverancier, maar je houdt meer dan genoeg over om zelfvoorzienend te worden. Daarmee ga je dus flink besparen op de energierekening. Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, maar na (gemiddeld) 5 tot 7 jaar heb je de investering eruit.

Wat zijn de kosten?

De kosten van zonnepanelen zijn van een aantal factoren afhankelijk. Het vermogen bijvoorbeeld. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek. Maar misschien nog wel belangrijker dan het vermogen is het rendement. De kwaliteit van de zonnepanelen speelt hier een grote rol in, net als de ligging van je huis.

Lees meer  Aan de slag met het creëren van knusse hoekjes in de tuin

Qua kosten kun je denken aan een bedrag rond 8.000 euro, voor een vierpersoonshuishouden. Voor een huishouden van twee personen komt de investering uit op zo’n 6.000 euro.

Groene stroom

Ook zonder dat je zonnepanelen plaatst, kun je natuurlijk overstappen op groene stroom. Die stroom komt voornamelijk uit windmolens en zonneparken. Hiermee draag je al een steentje bij aan een duurzame toekomst.

En als je financiële situatie het toelaat, is het meer dan het overwegen waard om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn allerlei constructies mogelijk. Stel dat je een tuinhuis hebt waar je iets leuks mee wilt, dan kun je dit met de opbrengst van zonnepanelen van warmte voorzien. Dat is op koude winterdagen wel zo lekker. En het maakt dan niet eens uit of je zonnepanelen op het dak of in de tuin plaatst.