De Egelopvang in Nederland helpt jaarlijks duizenden egels. Veel egels mankeren iets en zijn niet sterk genoeg om zelfstandig de wijde wereld in te trekken. Daarom zoeken de vrijwilligers van de Egelopvang altijd veilige tuinen, waar de beestjes een mooi ‘pensioen’ kunnen hebben.

Duurzaamheid en dierenwelzijn: beide belangrijk

Wil je iets meer doen voor de natuur en dierenwelzijn? Dat kan. Natuurlijk duiken we de laatste jaren massaal in de duurzaamheidsmaterie. (Groene) energie vergelijken, zonnepanelen kopen, elektrische auto aanschaffen: het zijn allemaal goede initiatieven. Wie daar geen budget voor heeft, kan zich ook op dierenwelzijn richten.

De Egelopvang

De Egelopvang is een initiatief van vrijwilligers die hard werken. De vestiging in Haarlem wordt bijvoorbeeld bestierd door een vrouw die continu minimaal tien verzwakte egels, verspreid in kooien door het hele huis, verzorgt. Dit doet ze totdat de egels er weer een beetje tegenaan kunnen en min of meer los kunnen lopen. Dat houdt vaak in dat er dag en nacht gewerkt wordt. Teken verwijderen, tandsteen verwijderen, bijvoeden, de kleintjes de fles geven, antibiotica toedienen: het zijn allemaal voorbeelden van werk dat gedaan moet worden.

Egels helpen

Natuurlijk kun je een egel zelf voeren wanneer je er een aantreft in je tuin. Twee tips: geef ze geen koemelk en als je overdag een egel rond ziet scharrelen is er iets mis. Egels horen ‘s nachts wakker te zijn en overdag te slapen. Bel in dat geval de Egelopvang bij jou in de buurt. Zij komen de egel dan ophalen en zullen hem verzorgen.

Zelf opvang in je tuin creëren

Je kunt contact met de Egelopvang zoeken via egelopvang.nl. Vervolgens bespreek je of jouw tuin geschikt is om egels, die weer enigszins los mogen, op te vangen. Ze zullen dan je tuin controleren en je, zo nodig, vertellen welke wijzigingen en aanpassingen je moet doen. Zo moet de tuin bijvoorbeeld hermetisch afgesloten zijn, zodat de egel niet wegloopt en blootgesteld wordt aan allerlei gevaren. Gelukkig is de egel door corona op sommige plekken veiliger geworden. Als alles in orde is, komen ze de egel (of zelfs twee egels) brengen en krijg je instructies met betrekking tot het egel-houden.

Lees meer  Gratis de maand april van de Jaarplanner lezen

Let wel: het is een dagelijkse zorg!

Het is niet vrijblijvend, een egel in je tuin. Ze moeten elke dag gevoerd worden (het liefst kattenvoer), hun hok moet zo nu en dan schoongemaakt worden en je moet natuurlijk een oogje in het zeil houden. Je tuin is hun rusthuis en jij bent hun verzorger, ook al zullen ze verder zelfstandig leven. Maar hoe leuk is het als er straks een of twee van die beestjes veilig in jouw tuin rondscharrelen? De Egelopvang zal blij met je hulp zijn.