In de zomermaanden volop genieten van een mooie, groene buxus(haag) in jouw tuin? Zorg er dan voor dat je tijdig opmerkt wanneer jouw buxus niet meer zo groen is of zelfs kaal wordt. Een kale buxus kan meerdere oorzaken hebben, waarvan de buxusmot – zeker in de zomermaanden – de meest voorkomende oorzaak is. Merk jij dat jouw buxus kaal wordt? Ontdek in dit artikel de oorzaken en handige tips om een kale buxus te voorkomen.

De buxusmot

De buxusmot is een wit vlindertje met een bruine rand rondom de vleugels. Op het eerste gezicht lijkt de mot misschien een onschuldig diertje, maar niets is minder waar! In de slechts acht dagen dat een buxusmot leeft, kan hij namelijk tot wel 800 eitjes leggen onder de blaadjes van een buxus. Een eitje ontpopt zich tot de buxusrups, die maar al te graag aan de blaadjes van jouw buxus knabbelt. Na vier weken transformeert de buxusrups tot de buxusmot die op zijn beurt ook weer honderden eitjes zal leggen.

De eerste tekenen van de buxusmot

Het begint vaak met dunne, lichte streepjes op de bladeren van jouw buxus of een wit spinsel dat ervoor zorgt dat de blaadjes aan elkaar plakken. Deze eerste signalen duiden vaak op de aanwezigheid van de buxusmot en -rups. Wanneer je geen actie onderneemt, zal jouw buxus in korte tijd helemaal kaalgevreten worden.

Hoe voorkom je schade door de buxusmot?

De buxusmot is helaas lastig te voorkomen. Zowel de buxusmot als de buxusrups zijn al jarenlang elke zomer een probleem. Door de stijgende temperaturen, zien we ze ook steeds eerder en vaker voorkomen in ons land.

Schade door de buxusmot is dus niet geheel te voorkomen, maar je kunt je buxus wel beter weerbaar maken tegen plagen en ziekten. Dat doe je door je buxus in goede buxusgrond te planten en regelmatig te voeden.

Lees meer  Tuinklussen in mei: drukke voorjaarsmaand in de tuin

Buxusmot bestrijden

Wil je deze zomer een kale buxus voorkomen? Zet een buxusmotval bij je buxus(haag) om de buxusmot te vangen. De val bevat een seksuele stof die mannelijke buxusmotten aantrekt. Op deze manier wordt de levenscyclus van de buxusmot doorbroken, aangezien vrouwtjes niet meer bevrucht worden. Op deze manier voorkom je dat de buxusrups aan jouw buxus gaat knabbelen en geniet je de hele zomer lang van een mooie, groene buxus!

Andere oorzaken van een kale buxus

Naast de buxusmot, zijn er nog een aantal andere redenen waardoor jouw buxus kaal kan worden.

  • Geen goede potgrond: een buxus blijft sterker en groener wanneer je deze in goede biologische Pokon buxus potgrond plant. Er zijn verschillende soorten voedingrijke, vochtvasthoudende potgrond die speciaal voor de buxus geschikt zijn.
  • Te weinig water: de wortels van een buxus kunnen snel uitdrogen. Regelmatig water geven, zeker in de warme zomermaanden is dus essentieel. Wanneer je een buxus in een pot plant, kun je bijvoorbeeld Pokon hydrokorrels onderin de pot leggen zodat de buxuswortels het water beter kunnen vasthouden.
  • Te weinig voeding: je maakt je buxus sterker en beter weerbaar tegen plagen en ziektes door deze regelmatig te voeding met speciale Pokon buxusvoeding.
  • Te veel of te weinig zon: de buxus groeit het beste op een plek in de halfschaduw. Wanneer jouw buxus op een standplaats staat waar hij te weinig of te veel direct zonlicht krijgt, kan dit ook zorgen voor een kale buxus.
  • Buxusschimmel: de buxusschimmel is te herkennen aan zwarte/bruine vlekjes op de bladeren. Na verloop van tijd zal het blad uitvallen en je buxus kaal worden. Ontdek je een aangetaste tak in je buxus? Snoei deze zo snel mogelijk weg om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. Ook hier kan de juiste potgrond en regelmatig voeden helpen om schimmel te voorkomen.
Lees meer  Voordelen duurzame tuinverlichting