Zoete kers Prunus avium en zure kers Prunus cerasus bloeien in april met een overdaad aan witte bloemen. Zure kers bloeit iets later, afhankelijk van het weer soms pas begin mei. Tijdens de bloei zijn het prachtige bomen. Zure kers doet het ook in lichte schaduw, zelfs als leiboom op het noorden.

Kersen uit eigen tuinZoete kers

Van de zoete kersen zijn ‘Bigarreau Burlar. ‘Van’, ‘Hedelfinger’ en ‘Laplns’ goede rassen. De eerste is een vroege, die half juni rijp is. De andere zijn wat later. ‘Regina’ is een zelfbestuiver. Kwekers zijn constant op zoek naar kleinere boomvormen. kersen die voor een tuin geschikter zijn dan de traditionele hoogstammen.
Kleinblijvende kersen kunnen in een gaaskooi groeien. Dat beschermt ze tegen vogelvraat. Als onderstam wordt ‘Limburgse Boskriek’ en de langzaam groeiende ‘Gisela 5’ gebruikt.

Kersen uit eigen tuinZure kers

‘Morel’, ook bekend als ‘Rheinische Schattenmorelle’ … is voor de tuin een gemakkelijke vruchtboom, Deze kers is zelfbestuivend en draagt grote donkerrode vruchten, zelfs op het noorden. Het boompje heeft bescheiden afmetingen en de vruchten rijpen zelfs bij regenachtig weer. Het kan voorkomen dat aan sommige takken de vruchten wat later rijpen. Het is eerder een voor- dan een nadeel als niet alle kersen tegelijk rijp zijn.

Kersen uit eigen tuinTips

• Kersen houden van voedselrijke, niet te natte grond.
• De morel wordt na de oogst teruggesnoeid op een jonge scheut; Prunussoorten alleen ‘s zomers snoeien.
• Kersen worden rijp geplukt; morel is zuur en voornamelijk voor verwerking jam, sap, op alcohol geschikt.

Redactie: www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over fruit
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Hovenier aan het woord
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud

 

Lees meer  Druif snoeien