In dit Balkon- en Terrasrecept leggen we je stap voor stap uit hoe je lavendel in potten of bakken plant en daarna verzorgt. Zo geniet je een hele zomer lang van geurende en prachtig bloeiende lavendel.

 

Planten houden en verzorgen is niet moeilijk, zeker niet als je onze ’tuinrecepten’ volgt!

 

Lavendel in potten en bakken

Lavendel in potten of bakken

BALKON- EN TERRASRECEPT

Moeilijkheidsgraad:

1 STER

Duur:

15 minuten

Wat heb je nodig voor dit recept?

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Lavendelplant
  • Pot of bak met gat in de bodem (min. 20% groter dan originele pot van de lavendel)
  • Zak goede waterdoorlatende tuinaarde of potgrond, bijvoorbeeld kruidenpotgrond
  • Schepje
  • Hydrokorrels
  • Gieter
  • Water
  • Emmer
  • Eventueel plantenvoeding
  • Eventueel potscherven

Aan de slag:

Stap 1: Controleer of de plantenpot of balkonbak is voorzien van gaten op de bodem

Deze afvoergaten helpen namelijk bij het ontwateren, oftewel drainage. Zo kan het water goed weglopen en staat je lavendelplant nooit te lang onder water. Zo voorkom je dat je lavendelplant rottende wortels krijgt; lavendel in pot is hier erg gevoelig voor.

Stap 2: Voeg hydrokorrels toe

Je kunt nu eventueel de potscherven gebruiken. Door oude potscherven over de gaten te plaatsen, zorg je ervoor dat de aarde en korrels op hun plek blijven. Water kan wel gewoon nog weglopen. Scherven zijn hiervoor zo ideaal wegens hun bolle vorm. Voeg nu het laagje hydrokorrels toe. Hydrokorrels zorgen voor een verbetering van de afwatering, wat voor potplanten een fijne toevoeging is.

Stap 3: Voeg potaarde toe

Maak de zak potgrond open en voeg een ruime laag potgrond toe. Zet de lavendel inclusief plastic pot, even op de aarde om te controleren of de kluit hoog genoeg staat. Wanneer de kluit nog zo’n 2 cm onder de rand van de pot uitkomt, heb je genoeg potgrond gebruikt.

Stap 4: Vul emmer met water en dompel de lavendel

Dompel de kluit van de lavendel (je haalt de plant nog steeds niet uit de plastic pot) onder water. Houd de lavendelkluit net zolang onder water tot je geen luchtbelletjes meer ziet opkomen.

Lees meer  Hoe plant je een haag

Stap 5: Zet de lavendel in z’n nieuwe pot

Laat de plant even uitlekken en haal het plastic potje voorzichtig van de kluit. Nu zet je de lavendel op het laagje aarde.

Stap 6: Aarde aanvullen en water geven

Vul de randen van de pot aan met aarde en druk de potgrond nog even goed aan. Pak de gieter erbij en giet nog een klein beetje water bij de plant.

Stap 7: De juiste standplaats

Zet de pot met lavendel op een lekkere, zonnige plek op je balkon of terras. Lavendel is een echte zonliefhebber!

Stap 8: Nazorg

Geef, als het niet regent, 2x per week je lavendelplant water. Voel met je vinger aan de grond of de lavendel niet te nat of droog staat. Met lichte regen kan de plant alsnog uitdrogen, er komt dan weinig tot geen water in de pot. Het water komt dan alleen op de plant en niet bij de wortels. Tijdens de bloei kun je de lavendel bijvoeden. Verder mag je uitgebloeide bloemstelen wegknippen. Door de oude bloemen te snoeien, geniet je vaak hetzelfde jaar nog van een tweede bloei!

Resultaat recept lavendel in potten of bakken

Lees ook: Lavendel snoeien in maart en augustus