Na al dat harde werk om van jouw groene erf een waar paradijs te maken, wordt het tijd om van de vruchten van je arbeid te genieten.

Ziezo, je tuin is er klaar voor! Waarvoor? Nou, om te gebruiken als plek om heerlijk te toeven in het mooie zomerweer. Natuurlijk klinkt dat nogal wrang wanneer je dit in hartje winter leest, maar ja, daar kunnen wij natuurlijk ook niks aan doen. Dan heb je tenminste wat om naar uit te kijken. Hopelijk heb je wel ruimschoots voordat de vorst inzette je tuin winterklaar gemaakt. Dat scheelt je weer bergen met werk om leven in de brouwerij te brengen zodra de lente weer aanbreekt.

Niet dat je dan op je lauweren kunt gaan rusten, dat is juist de periode om je handen uit je mouwen te steken. Een goeie voorbereiding is natuurlijk wel ‘t werk, vandaar dat we de voorbereiding op de winter toch nog maar eens noemen. Ook zodra de zon zich weer laat zien moet er toch flink wat arbeid verricht worden. Denk aan harken, snoeien, planten, schoffelen, bewateren, etc.

En nee, je tuin is nooit klaar, maar zodra de belangrijkste zaken achter de rug zijn, mag je jezelf best een schouderklopje geven voor al dat harde werk. Want je hebt al je begroeiing wel verzorgd, maar heb je daarbij ook aan jezelf gedacht? Je moet niet aan jezelf voorbij gaan: als jij jezelf niet vertroetelt, doet niemand ‘t!

Daarom hebben we hier enkele tips waarmee buiten zitten en de zon opvangen echt heerlijk wordt. Met één of meerdere van deze toevoegingen aan je tuin ben jij er straks met geen knuppel weg te slaan!

Meubilair

Maak het jezelf gemakkelijk. Koop de meest comfortabele stoelen of maak ze ergonomischer en aangenamer door de kussens te vervangen. Misschien kun je zelf iets op dat (zit)vlak in mekaar flansen! Oude meubels opnieuw stofferen is een hartstikke leuke klus. In het geval van buitenstoelen gaat dat misschien niet zo gauw op, omdat de kussens meestal niet vast zitten. Maar dan kun je er altijd nog voor kiezen om je creativiteit los te laten op de losse accessoires, toch?

Hoe dan ook, als je al meubilair hebt, hartstikke mooi. Ontbreekt er nog iets aan je geluk waar het tafels en stoelen betreft, doe daar dan wat aan. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere ligstoel of twee. Kunnen je partner – of een gast – en jij heerlijk ieder in een eigen vlakke zetel naast elkaar relaxeren.

Tussen de bomen

Of twee andere punten waar je een touw tussen kunt spannen. Want wanneer dat mogelijk is, kun je ook een hangmat ophangen! Rustig liggen schommelen, genietend van een boek of de duisternis die achter je oogleden ligt. Nou ja, relatief dan, want de zon kleurt dat toch wel weer een beetje in, natuurlijk. Ervaar in een hangmat het ultieme gevoel van rijkdom… ook als je er minder warmpjes bij zit!

Verantwoord genieten

Naast zonnebrand zijn er meerdere manieren om jezelf tegen de felste stralen te beschermen. Denk aan een parasol. Of een overkapping. En wat van een schaduwdoek gedacht? Dat kun je overal ophangen en zodoende zorgen voor verkoeling waar en wanneer je maar wilt. Boven je terras of je hangmat. Of een mooie plek op je gazon, waar je graag een kleedje neerlegt! Op het heetst van de dag hoef je dan ook niet weg te smelten. Dat houd je met een schaduwdoek mooi tegen.