Noten behoren tot de vruchtgewassen. Hazelnoot en walnoot of okkernoot doen het goed in ons klimaat. Tamme kastanje draagt beter in een iets warmer klimaat. Wil je noten uit eigen tuin? Dan kan je de hazelaar of walnoot planten.

Hoe leuk is het om zelf een walnotenboom of hazelaar te kweken? Het is ook heel simpel: Het enige wat je nodig hebt is een walnoot of een hazelnoot én geduld.

Zo geniet je van noten uit eigen tuin

Verzamel een aantal walnoten of hazelnoten in een schaal of bloempot. Vul het met zand en turf en graaf vervolgens de pot in je tuin. De beste tijd om dit te doen is vlak voor de winter. De vorst bevordert namelijk het kiemproces. Wanneer de planten groot genoeg zijn, plant je ze in de tuin of in een grote pot op het balkon. Verzorg ze goed door ze regelmatig water te geven en ze zo nu en dan te voorzien van wat extra vruchtbare grond.

Noten uit eigen tuin zijn niet alleen heerlijk maar ook gezond. Bovendien is het kweken en verzorgen van de planten een leuke bezigheid.

Hazelaar

Hazelaar

Hazelaar Corylus avellana is een heester die enkele meters hoog en breed wordt. Voor een windhaag, als erfafscheiding en in vogelbosjes is het een mooie mengheester. Speciale vruchtrassen vragen kruisbestuiving. ‘Webb’s Prize Cab’ geeft veel grote noten op een kleine struik.

• De hazelaar groeit op elke grond en verdraagt flink wat schaduw.
• Kan met enige regelmaat tot kort bij de grond worden gesnoeid als hakhout.
• Noten na droging koel bewaren.

Tip: De bladeren geven bij warmte en kneuzing een aromatische stof af, die de naam heeft vliegen en muggen op afstand houden.

Walnoten

Walnoot

Walnoot of okkernoot Juglans regia is een prachtige boom, die door de Romeinen is meegebracht uit Klein-Azië. Deze boom komt veel voor op rivierdijken en bij boerderijen. Van walnoten zijn diverse vruchtrassen te koop, waaronder ‘Broadview’ en ‘Buccaneer’.
Beide hebben een relatief bescheiden groei. zodat circa 15 m’ voldoende is. Dit hangt echter ook met de grondsoort samen. De rijke oogst van de zomer.

Lees meer  Krachtvaren Phlebodium

• De walnoot gedijt op kleiige of lemige. voedselrijke grond en verlangt de volle zon.
• Snoei zo min mogelijk alleen’s zomers.
• Oogsten als de groene bolster barst; drogen en koel bewaren.

Tip: Onderbeplanting bij walnoot is niet altijd succesvol door schaduw en droogte, maar ook vanwege de stof juglone die de wortels.

Kastanjes

Tamme kastanje

Tamme kastanje Castanea sativa heeft fraaie bloeiwijzen die de boom pas in juni sieren. Daardoor hebben de kastanjes van deze boom een korte groeitijd en zijn in ons klimaat vaak veel bolsters loos. Op zandgrond groeit tamme kastanje doorgaans struikachtig en wordt slechts enkele meters hoog en breed.

• Een warme plek en vochthoudende humusrijke zandgrond of leemgrond zijn het beste voor de tamme kastanje.
• Snoei is overbodig.

Tip: Tamme kastanje is gepoft of geroosterd erg lekker. Koken of stoven en pureren met boter en suiker: voor bij wild, gevogelte of spruiten. Verwijder het bruine velletje, dat is bitter.

Redactie: www.colour-your-life.nl

Lees ook: