Geniet je ook zo van de tuin en het terras? Onkruid helaas ook! Door het te voorkomen en bestrijden heb jij weer een onkruidvrije tuin.

Onkruidvrije tuin creëren

Op onkruid tussen de tegels van een mooie terras of tegelpad, zit niemand te wachten. Wanneer je vanaf het vroege voorjaar begint met wieden, ga je al een hoop tegen. Maar soms moet je extra stappen ondernemen om onkruid te bestrijden.

onkruidvrije tuin maken - bestrijden onkruid

Waarom groeit er onkruid in mijn tuin?

Onkruidgewassen zijn ook planten. In de vrije natuur kunnen ze naar hartenlust bloeien en hebben ze een duidelijke ecologische functie. In uw tuin zijn ze echter minder welkom. Je wilt immers zelf bepalen wat er in de tuin mag groeien en wat niet. Onkruid houdt daar geen rekening mee en groeit overal. Tussen de rozen, in het gazon of in de moestuin… Voor je het weet, tovert woekerend onkruid uw tuin om in een wildernis.

Wat is onkruid?

Onkruid is een plant die voor jou ongewenst is op een bepaalde plaats. Wat voor de één een ongewenste plant is, is voor de ander juist wel gewenst. Wel zijn er planten te benoemen die de meeste mensen als onkruid zien. We maken daarbij verschil tussen zaadonkruiden en wortelonkruiden.

  • Zaadonkruiden zijn vaak eenjarige planten die zich snel verspreiden. Ze zijn groot in aantal maar makkelijk te bestrijden. Wieden of schoffelen is meestal voldoende om deze onkruiden tegen te gaan. Voorbeelden van zaadonkruiden zijn muur Stellaria, melganzenvoet Chenopodium album en straatgras Poa annua.
  • Wortelonkruiden hebben ondergrondse stengels, daardoor zijn ze moeilijk te verwijderen en lopen ze keer op keer uit.Voorbeelden van wortelonkruiden zijn zevenblad Aegopodium podagraria, heermoes Equisetum arvense, akkerdistel Carduus arvensis en brandnetel Urtica.

 

Hoe blijf ik onkruid de baas?

Onkruid tussen de tegels voorkomen

  • Kies voor grote tegels. Kleine tegels hebben meer voegen en dus meer ruimte voor onkruid.
  • Plaats polymeer voegzand tussen de tegels. Onkruid krijgt hierdoor geen ruimte en het voegzand houdt bovendien mierengaatjes tegen. Het voegzand is elastisch en in waterdoorlatende soorten te krijgen.
Onkruid tussen de tegels verwijderen 
  • Verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen.
  • Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen. Pas wel op dat het strooizout niet de andere beplanting raakt!
  • Meng schoonmaakazijn met een scheut afwasmiddel. Als je deze mix over het onkruid giet blijft het onkruid, na het verwijderen, een paar weken weg. Maar kijk ook hier uit voor de gewenste plantjes!
Lees meer  Mos en groene aanslag verwijderen

 

Lees ook:
Meer over Bodembewerking
Tuinfilmpjes op TuinenTV
Alles over beplanting