Bij Haagplanten.net verkopen we het liefst haagplanten die in iedere tuin goed kunnen groeien. Binnen ons assortiment houden wij altijd veel rekening met het Nederlandse klimaat en kiezen op die manier altijd voor haagplanten die goed kunnen aarden en gemakkelijk te verzorgen zijn. Toch hebben veel planten wel omstandigheden waar ze beter of slechter tegen kunnen. Wij vertellen je meer over populaire haagplanten en hun standplaatsen.

Haagbeuk en beukenhaag

PlantsOnline-beukenhaag-1

Veel van onze populaire haagplanten zijn wintergroen, maar de haagbeuk en de beukenhaag zijn hier de uitzondering op. Beide plantensoorten zijn populair door de dichte groeivorm en robuuste uitstraling. Hoewel de beukenhaag een bladverliezende haagplant is, verliest deze plant zijn bladeren pas in het voorjaar. Een deel van de verdorde bladeren blijven in de winter aan de takken hangen. Hierdoor biedt de beukenhaag ook in de winter privacy.

De haagbeuk verliest zijn bladeren wel, maar deze haagplant kan op veel meer plaatsen groeien. De beukenhaag is vrij kieskeurig en groeit het beste op een goed doorlatende, kalkhoudende zandgrond die niet te vochtig is, maar ook niet te droog. De haagbeuk is niet zo veeleisend en groeit goed op meerdere grondsoorten.

Coniferen

PlantsOnline-coniferen-2

Coniferenhagen zijn populair en kunnen door het hele land gevonden worden. De standplaats van coniferen verschilt per soort. De thuja is heel geschikt is om een haag van te maken. Deze haagplant groeit goed in de zon, halfschaduw en schaduw. Sommige thujasoorten, zoals de thuja ‘Smaragd’ en de thuja ‘Martin’ kunnen wat minder goed tegen vochtige grond. De thuja ‘Brabant’thuja ‘Atrovirens’ en de thuja ‘Excelsa’ zijn minder veeleisend en kunnen bijna overal groeien.

Ook de taxus kan niet goed tegen een al te vochtige grond. Dit betekent dat een goed gedraineerde grond, waar geen water in blijft staan, voldoende is. Een zware grond, zoals kleigrond kan problemen opleveren voor deze haagplant. Een te droge grond is daarnaast ook niet goed. Geef uw taxus in een droge periode daarom goed water.

Ook de Californische cipres en de leylandii zijn gevoelig voor natte voeten. Als uw tuin een zware of natte grond heeft kunt u beter niet kiezen voor een wintergroene coniferenhaag. De watercipres en Japanse lariks zijn niet-wintergroene coniferensoorten. Deze doen het beter op een vochtige bodem.

Lees meer  Waarom zand afvoeren?

De laurierhaag

PlantsOnline-laurier-3

De laurier is een goede optie als u een wintergroene haagplant zoekt die op iedere plaats kan groeien. Een laurierhaag biedt veel privacy door de grote bladeren en dichte groeivorm. Deze plant groeit zowel op een vochtige als droge bodem. Maar het water moet kunnen weglopen om wortelrot te voorkomen.

Hoewel de laurierkers niet veeleisend is als het gaat om grondsoorten, is deze toch niet in iedere tuin geschikt als haagplant. De laurier groeit breed uit en kan daardoor in een kleine tuin veel ruimte innemen. Er zijn een aantal lauriersoorten die compacter groeien, zoals de laurier ‘Herbergii’ en de laurier ‘Caucasica’

Ligusterhagen

PlantsOnline-Liguster-4

Voor sommige plaatsen is het lastig om een goede haagplant te vinden. De liguster is een semi-wintergroene haagplant die op bijna iedere grondsoort groeit en geen problemen heeft met vervuilde lucht. Daarnaast heeft de ligusterhaag een dichte groeivorm en groeit hij hoog voor voldoende privacy. De liguster verliest alleen in hele strenge winters zijn bladeren.

Haagplanten zijn in het algemeen zeer robuust en kunnen op de meeste plaatsen prima aarden. Daarom zal in de meeste tuinen de grondsoort geen grote problemen opleveren. Als de grond in uw tuin erg zwaar is, of om een andere reden ongeschikt, is het vaak een optie om de grond te verbeteren met organisch materiaal of tuingrond.