De asperge is een geliefde superfood in Nederland die vaak alleen in de lente wordt gegeten. Asperges groeien uit de wortelen van de aspergeplant, en in Nederland kennen we twee soorten: groene asperges die bovengronds groeien en witte asperges die ondergronds groeien. Asperges kweken is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk.

Als wij aan de asperge denken dan moet daarbij gedacht worden aan de maanden april-mei juni. Deze maanden worden de meeste asperges geoogst.

Asperges kweken in je moestuin

Asperges kweken is een genot voor de amateur-tuinder. Vol trots kunnen in het voorjaar de eerste mooie witte stengels uit de grond gehaald worden. Maar voor het zover is, moet er het een ander wel gebeuren, want asperges kweken vereist wel de nodige zorg.

Kijk voor meer tips ook eens in onze zaaikalender>>

Het telen

De basis voor succes van asperges kweken is de kwaliteit en ligging van de grond. Droge zandgrond met een goede doorlatendheid en ruim 100 centimeter zwarte teelaarde is een eerste vereiste. Als deze voorwaarde aanwezig is, dan kunnen we beginnen om in het voorjaar te planten.

De grond moet heel diep worden losgemaakt (80 tot 100 cm), maar wel moet de bovenvoor als zodanig boven blijven. Een goede organische voorraadbemesting (oude stalmest) worden dan ondergewerkt. Dan moet u geulen maken van 130 centimeter, hart op hart en ongeveer 20 cm diep.

De gekochte planten worden dan 40 centimeter uit elkaar in de greppel gelegd de wortels goed gespreid en de “neus” naar boven steeds in dezelfde richting. Dan worden deze afgedekt met 5 centimeter grond en de teelt is begonnen. Het derde jaar beginnen we met “wallen”.

Zo’n wal moet zorgvuldig worden aan gelegd en zeker 40 cm hoog zijn. Daarvoor is het makkelijk als men op het einde van ieder bed een paal zet, dan kunnen de wallen nauwkeurig boven de planten worden aangelegd.

Lees meer  Superfood appels kweken

Het oogsten

Is het asperges kweken goed gegaan? Dan kunnen ze gedurende het derde jaar al na enkele weken geoogst worden, om dan in het vierde jaar volop in productie te komen. Ook het oogsten moet met de nodige zorgvuldigheid gebeuren. Als de grond gaat scheuren kondigt dat de komst van de asperge aan. Dan worden deze wat bloot gegraven, met een speciaal aspergemes kunt u dan verticaal langs de stengel naar beneden steken, zodat u verder geen andere “neuzen” beschadigd.

Na de oogst moeten de stengels meteen in het water gelegd worden om deze vers te houden. De deadlijn bij de aspergeteelt is 24 juni want dan wordt met de oogst gestopt om de planten de gelegenheid te geven gedurende de verdere zomer energie op te doen voor het volgende seizoen.

Na een kweekperiode van circa 10 jaar is het nodig om de aspergebedden te ruimen, daarvoor is het dus nodig om een paar jaar van te voren reeds een nieuw veld aan te leggen.

Ziekten en plagen

Problemen met ziekten en/of plagen blijven meestal beperkt tot een aantasting van de aspergekever en de aspergevlieg welke met insecticiden goed te behandelen zijn. Bovendien hebben deze insecten veel natuurlijke vijanden zoals het Lieve Heerbeestje de gaasvlieg en graafwesp. Treft men toch gebleekte en kromme stengels aan dan moet men dezeϲ centimeter onder de grond afsnijden en het loof verbranden.

Wist je dat?

Asperges noemt men ook wel het “witte goud”. Deze naam hebben ze te danken aan de kiloprijs die vooral in het begin van de oogst voor een maaltijd betaald moeten worden.

Ze zijn erg gezond. Asperges zitten vol met vitamine B, E en C. Daarnaast is het caloriegehalte erg laag en helpen ze bij de stofwisseling. Asperges zijn een goede groentesoort voor mensen die aan het lijnen zijn. Tenminste, als je die lekkere kaassaus vermijd… Maar wist je ook dat ze geneeskrachtige werkingen hebben op verschillende manieren? Ze helpen namelijk bij tandpijn, duizeligheid en zelfs bijensteken. Daarnaast zijn ze net als wortelen goed voor de ogen.

Lees meer  Moestuinkalender januari