De asperge is een geliefde superfood in Nederland die vaak alleen in de lente wordt gegeten. Asperges groeien uit de wortelen van de aspergeplant, en in Nederland kennen we twee soorten: groene asperges die bovengronds groeien en witte asperges die ondergronds groeien.

Voedingswaarde

Asperges zitten vol met vitamine B, E en C. Daarnaast is het caloriegehalte erg laag en helpen ze bij de stofwisseling. Asperges zijn een goede groentesoort voor mensen die aan het lijnen zijn. Tenminste, als je die lekkere kaassaus vermijd…


Asperges in de tuin

Helaas zijn asperges niet heel makkelijk te kweken in de moestuin. Ze vergen veel aandacht en hebben vaak meer dan twee jaar nodig voordat ze eindelijk geoogst kunnen worden. Mensen die geduld hebben kunnen het beste in april zaaien. Zorg voor voldoende afstand tussen de zaadjes en geef ze veel aandacht.
Je kunt ook aspergeplanten kopen. Vaak zijn die al een jaar oud en dat betekent dus een jaar eerder oogsten.

Wil je ook graag witte of groene asperges kweken in de tuin?
Online, zoals bij www.baldur-nederland.nl, verschillende kwekerijen en tuincentra zijn de zaden en planten verkrijgbaar.

Kijk voor meer tips ook eens in onze zaaikalender>>


Wist je dat…
Asperges zijn erg gezond. Maar wist je ook dat ze geneeskrachtige werkingen hebben op verschillende manieren? Ze helpen namelijk bij tandpijn, duizeligheid en zelfs bijensteken. Daarnaast zijn ze net als wortelen goed voor de ogen.

 

vraag_het_tuinen
Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.