Bosbessen  zijn zwartblauwe, met een waas bedekte, vruchten die zeer rijk zijn aan vitamine C. Dankzij de bewezen krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die de vruchten bevatten behoort de bosbes tot superfoods.
Voedingswaarde bosbessen
De bosbes is vezelrijk en zit boordevol vitamine E en C, antioxidanten, foliumzuur en natuurlijke suikers. Bovendien blijkt uit onderzoek dat bosbessen het geheugen een boost geven.
En een handig weetje: de antioxidanten verdwijnen niet als je bosbessen invriest. Uit onderzoek is gebleken dat bosbessen ook helpen bij het verminderen van buikvet. Het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel zouden door de bosbes ook naar beneden gaan. Dit ene kleine besjes kan dus heel veel goede bijwerkingen op het lichaam hebben.
Bosbes

 

Bosbessen struik in de tuin
De bosbes houdt niet van een kalkhoudende grond, en past zich beter aan op een vochtige, zure bodem. De kalkmijdende plant groeit voornamelijk in open bossen, maar je kunt deze ook in de tuin houden. Plant de blauwe bes 1,5 m uit elkaar, het liefst op een zonnig plekje. Dan zal ook de herfstkleur het mooist zijn.
In tegenstelling tot het overige klein fruit vormt de bosbes vruchten op takken ouder dan 3 jaar. Het is belangrijk om hier tijdens het snoeien rekening mee te houden.
De stuiken hebben soms een dubbele bloeiperiode, eerst in april/juni en later eventueel nog een tweede bloei in de herfst
Wil je ook graag een bosbessen struik in de tuin? Online, zoals bij  www.baldur-nederland.nl, en bij verschillende kwekerijen en tuincentra zijn de struiken verkrijgbaar. Kijk voor meer tips ook eens in onze zaaikalender>>
Wist je dat…
Deze struik het beste groeit in de Nederlandse grond. De struiken worden wel zo’n 2 à 3 meter hoog.
vraag_het_tuinen
Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.