Ben je een beetje klaar met je typisch Nederlandse tuin en wil je een warmere, gezelligere uitstraling om je huis heen? Dan is eigenlijk één enkel ritje door het Toscaanse buitengebied genoeg om inspiratie op te doen voor een complete metamorfose van je tuin. Maar plak er dan wel een mooie vakantie aan vast!

Bella figura

Er is een Italiaanse uitdrukking die Fare bella figura luidt: een goed figuur slaan. Uiterlijk vertoon op een positieve manier. Italianen gaan graag goed gekleed en richten de grond om hun huizen mooi in. Je ziet geen hoge schuttingen, geen vlaktes met alleen maar stoeptegels, geen trampolines die het hele aanzicht verpesten, geen rotzooi. Het zijn opgeruimde, vrolijke tuintjes. Vooral in Toscane maken ze er werk van.

Kleuren

De kleuren en tinten passen perfect bij de omgeving. Terracotta potten met bloemen, hekjes gemaakt van dunne boomstammetjes, lichtbruine plavuizen, muurtjes bestaande uit grote, opgestapelde keien, buikflessen met kurken: ja, de Toscanen blijven dicht bij de natuur en hun geschiedenis. Ook opvallend: ze eten liever binnen dan buiten. Er staat wel een stoeltje of bankje, maar de loungesetjes die je in Nederland overal aantreft, zie je er zelden.

Lavendel en rozemarijn

Zo’n Zuid-Europese look voor je tuin hoeft niet veel te kosten. De vraag ‘hoeveel kan ik lenen’ spookt misschien wel eens door je hoofd. Zoek het eens uit en dan kun je vast wel een aardig bedrag krijgen om een tuinman in te huren, grote keien aan te laten slepen en de duurste terracotta aan te schaffen. Maar een lik verf op je bestaande potten doet ook wonderen. En een vlonder gemaakt van pallethout is net zo warm en gezellig als de typisch Italiaanse plavuizen op je terras. Bovendien doet het groen de helft van alle moeite: een grote rozemarijnstruik geeft een heerlijke geur, net als lavendel. Groot budget of niet: een reisje naar Toscane voor inspiratie is sowieso fijn, toch?

Lees meer  Midden-Oosten sfeer in de tuin

Vlucht en camper

Zo’n tuinreis hoeft niet heel duur te zijn. En je moet Toscane sowieso één keer gezien hebben. Een ticket naar Pisa, Firenze of het in Umbrië gelegen Perugia kost soms enkele tientjes en je kunt tegenwoordig via allerlei sites goedkoop een camper huren. Dan heb je je broodnodige auto én vakantieverblijf in één! Het is een kwestie van vlucht boeken, camper ophalen en dan maar zien waar de reis je brengt. Rijd door de schitterende Val d’Orcia, check in de dorpjes van de Chianti de vele moestuinen en wijngaarden, pak een paar kleine heuvelstadjes mee en raak vooral niet overweldigd door de kleurenpracht. Eenmaal thuis weet je, gegarandeerd, niet hoe snel je je tuin gaat aanpakken.