International Garden Photographer of the Year is ‘s werelds grootste en meest belangrijke competitie en tentoonstelling op het gebied van tuinen, planten, bloemen en botanische fotografie. 

Ieder jaar worden de winnaars bekend gemaakt in één van Engelands mooiste tuinen, de Royal Botanic Gardens in Kew. Ook de hoofdtentoonstelling vindt hier plaats, waarna de tentoonstelling verder reist door het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld. 

 

Tuinfotograaf van het jaar 2016: Richard Bloom met Tekapo Lupins

Winnaar 2016

In februari 2016 zijn de winnaars van de 9e competitie bekendgemaakt. De fotografen konden meedoen in 8 categorieën over onderwerpen zoals planten, tuinen, dieren in de tuin, landschappen en groen in de stad. Daarnaast wordt er ieder jaar één foto verkozen tot hoofdwinnaar. In 2016 is dat de foto ‘Tekapo Lupins’ van Richard Bloom.

 

Lees Acaster foto Left, winnaar IGPOTY 2017

Winnaar 2017

In februari 2017 zijn de winnaars van de speciale 10e competitie bekendgemaakt in de Kew Gardens botanische tuinen in Engeland. De IGPOTY hoofwinnaar was in 2017 Lee Acaster met zijn foto "Left". De foto is gemaakt tijdens een donkere ochtend in de herfst in Wales, in het Snowdonia National Park om precies te zijn.

IGPOTY tentoonstelling in Nederland

In de Hortus Botanicus Amsterdam was in 2016 en 2017 middels een buitententoonstelling een selectie te zien van de winnaars en genomineerden van de 9e en 10e competitie. Deze waren geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen; allen geïnspireerd door de wonderlijke wereld van planten. Naast de indrukwekkende outdoor-tentoonstelling in de tuin organiseert de Hortus tijdens deze periode diverse workshops en themarondleidingen rondom de thema’s fotografie en planten.
 

Zelf meedoen aan de competitie

Wist je dat je zelf mee kunt doen aan de IGPOTY competitie? Ieder jaar kun je vanaf maart t/m 31 oktober je eigen foto’s inzenden voor de nieuwe competitieronde. De foto’s mogen met iedere camera genomen zijn en over de gehele wereld doen zowel hobby- en amateur-, als professionele fotografen mee. Voor het insturen van de foto’s en het meedingen in de competitie wordt slechts een klein bedrag gevraagd. Zo betaal je £10,- voor het insturen van 4 foto’s en voor £25,- stuur je een portfolio in. Het inschrijfgeld wordt gebruikt om de reizende tentoonstellingen van te bekostigen. Kinderen onder de 16 jaar hebben een eigen categorie en kunnen gratis hun foto’s insturen.