Je hebt een prachtige tuin waar je heel trots op bent. Misschien heb je de tuin wel zelf ontworpen! Je stak natuurlijk niet zoveel tijd en moeite in je paradijsje om het vervolgens niet te kunnen zien. Wanneer het donker wordt, verlang je dus waarschijnlijk naar goede tuinverlichting. Behalve dat een verlichte tuin er sfeervol uitziet, wil je ook dat deze duurzaam is. Daar kleven namelijk heel veel voordelen aan vast.

Ledverlichting

Vroeger moest men het stellen met gloeilampen. Niet alleen kostte gloeilampen veel energie, maar doordat deze lampen snel opwarmen, was er ook nog eens een grote kans op storingen. Tegenwoordig kan het verlichten van je tuin op een veel duurzamere manier, namelijk met behulp van ledverlichting. Dit type verlichting kan wel tot 85 procent minder energie verbruiken. Dit maakt deze lampjes, ondanks de hogere aanschafprijs, financieel een stuk aantrekkelijker. Daarnaast gaan ledlampen een stuk langer mee. Tuinlampjes vervangen wordt dus een zeldzaamheid in plaats van een routine. Hoewel ledlampjes vaak nog worden bezien als niet sfeervol, hebben deze lampen de laatste jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt. Doordat de lichtkleuren sterk verbeterd zijn, zijn ze nu ook prima geschikt als sfeerverlichting. Daarnaast zal een ledlamp minder kans op storingen hebben dan een gloeilamp, doordat ledlampen nauwelijks opwarmen.

Verlichting op zonne-energie

Het is natuurlijk fijn dat ledlampjes een minder grote aanslag plegen op je energierekening, maar misschien wil je wel een nog duurzamere oplossing voor je tuin. Wanneer je tuinverlichting op zonne-energie draait, zal het je helemaal geen energie kosten. Daarnaast zijn er voor deze duurzame lampen geen kabels nodig. Je hoeft geen moeite te doen om elektriciteitskabels netjes weg te werken, omdat de lamp zijn eigen zonnepaneeltje heeft. Een bijkomend voordeel hiervan is dat deze lampen heel makkelijk te installeren zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de lamp op de grond te zetten of aan een muur te bevestigen.

Lees meer  Wereld Bijendag 2020: zet de bloemetjes buiten met dit Happy Bee Day pakket!

Gemakkelijk te verplaatsen

Wil je je tuin anders indelen? Dan verplaats je je verlichting met het grootste gemak. Doordat de behoefte aan dit soort tuinverlichting stijgt, zijn er bovendien veel verschillende ontwerpen op de markt en het aanbod blijft groeien. Zo zit er voor elk type tuin wel wat tussen. Het laatste en belangrijkste voordeel is dat solartuinverlichting milieuneutraal is. Er zijn geen fossiele brandstoffen nodig om jouw buitenlampjes te laten branden.

Tuinverlichting op groene energie

Misschien heb je ledlampjes in je tuin die wel aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, maar zou je ook graag willen overstappen op een milieuvriendelijkere bron. Dit is mogelijk. Sommige energieleveranciers leveren namelijk groene stroom aan hun klanten. Online energie vergelijken kan je helpen zo’n groen energiecontract te vinden. Bovendien kan energie vergelijken je helpen om het goedkoopste contract te vinden dat bij jouw situatie aansluit. Win-win dus!