Een border inrichten lijkt eenvoudig, een ritje naar het tuincentrum, diverse mooi bloeiende planten uitkiezen en aanplanten maar. STOP, dit is nu precies waar het fout gaat. Het inrichten van borders in uw tuin vergt namelijk een doordacht plan die rekening houdt met 10 facetten. In dit artikel leest u alles over de basisprincipes van het tuinieren en hoe u tuinplanten slim kunt combineren. Door het volgen van deze simpele stappen leert u niet alleen alles over het combineren van tuinplanten, maar bespaard u zich achteraf ook een hoop tijd en geld. Het is ook slim om naar makkelijke tuinplanten te kijken. 

Het formaat van de border

Veel borders worden aangelegd met een breedte van 50 cm. Dit zorgt er echter voor dat de keuze van planten beperkt is. Wenst u veel variatie in bloemen, zorg dan voor minimaal een border van 5 m2. Heeft u een kleine tuin en beperkte ruimte? Zorg dan voor smalle borderranden van bijvoorbeeld verzinkt staal, deze geven net wat extra ruimte om planten aan te planten. 

Bloeikleuren combineren

Over het algemeen is het mooi om te kiezen voor 2 of 3 bloeikleuren. Heeft namelijk meer bloeikleuren, dan wordt uw border onrustig en chaotisch. Dat kan natuurlijk een voorkeur in stijl zijn, maar wordt afgeraden bij kleinere tuinen. Zorg in kleinere borders en tuinen dat kleuren niet met elkaar vloeken. Oranje past bijvoorbeeld goed bij wit, niet bij rood. 

Borderplanten Yarinde

Hierboven ziet u een selectie van de kant-en-klare borderpakketten van Yarinde. Ontdek alle borderpakketten op www.yarinde.nl

Kleurenpsychologie

Met het gebruik van verschillende bloeikleuren kunt u uw tuin of border langer, groter of juist smaller en korter doen lijken. Warmere kleurtinten, zoals geel, oranje en rood maken de tuin kleiner. Terwijl de koelere kleuren juist een suggestie van afstand en maken uw border meer ruimtelijk. De bloei van de warme tinten komen direct op je af in de border, het zijn kleuren die erg opvallen in de tuin. De koudere kleuren als paars en blauw zijn daarintegen wat rustgevender en meer bescheiden. Ga dus na welke tuinstijl bij u past. Wilt u een rustgevende tuin met koele kleuren of juist een expressieve tuin met warme tinten?

Houd rekening met bloeivormen

Tuinplanten bloeien in allemaal verschillende vormen en structuren. Voor kleinere tuinen of borders die dicht bij uw zit plek ligt kiest u voor een paar kleuren, en meer combinaties op bloeivormen. Door dezelfde kleurtinten te gebruiken, met verschillende bloeivormen zorgt u voor meer balans en eenheid. Zonder dat het saai wordt! Kies bijvoorbeeld voor tuinplanten met een opgaande bloeivorm, die zijn de uitroeptekens van de border. Combineer dan deze met de een horizontale bloeivorm, bijvoorbeeld met een Achillea. Op deze manier werkt u met horizontaal- en verticaal bloeiende tuinplanten. Er zijn in totaal 25 verschillende bloeivormen waaruit u kunt kiezen. 

Niet alleen eyecatchers

Zorg naast uitbundig bloeiende tuinplanten ook voor variatie in bladvormen én bladstructuren. Plant bodembedekkers groenblijvende heesters als ondersteunende planten. Dit maakt uw tuin of border diverse en spannender om naar te kijken. 

Combineer op bladstructuur en bladvormen

Verschillende bloemen en bloeikleuren maken, vaak in de zomermaanden, het beeld van uw tuinborder. Echter is variantie in bladvormen en bladstructuren ook bepalend voor het gehele beeld van uw tuin. De combinaties van verschillende blad-structuren én blad-kleuren zorgt voor een prachtig effect in uw tuin. Het blad is vaak veel meer aanwezig of zichtbaar. Waarbij sommige tuinplanten slechts enkele maanden bloeien, hebben de meeste veel langer blad. De kleuren en vormen van de bladeren, hebben dus een enorm effect op het aanzicht van uw border. Hieronder ziet het de pracht en praal van de verschillende bladeren. De tip van Yarinde: let bij het combineren van tuinplanten ook op de verschillende bladeren. Kies dan voor vaste planten & heesters met verschillend blad. 

Borderplanten Yarinde

De lichtintensiteit

Over het algemeen zijn er drie standplaatsen voor tuinplanten. Dit noemen wij schaduw, halfschaduw & volle zon. Echter zijn er ook tuinplanten die zowel in de zon, als in de schaduw aangeplant kunnen worden, bijvoorbeeld leliegras ‘Liriope’. Op de plantenetiket leest u terug of planten graag in de schaduw, halfschaduw of in de volle zon staan. Met schaduw wordt een tuin of border bedoelt die tot maximaal 2 uur per dag zonlicht vangt. Met halfschaduw hebben planten ongeveer 2 tot 5 uur zonlicht per dag nodig. Tuinplanten die graag in de volle zon staan, hebben minimaal 5 a 6 uur zonlicht nodig. 

Groepsgrootte

Het herhalen van groepen planten zorgt voor rust en structuur in uw tuin. Een patroon maakt een border strak. Plant de verschillende soorten in groepjes bij elkaar, anders kunnen planten in het niets vallen. Heel veel planten komen mooi tot hun recht in grotere groepjes dan als solitaire plant. Afhankelijk van het soort kiest u voor groepjes van 5, groepjes van 7 of groepjes van 9. 

Plantenopbouw

Om alle tuinplanten in uw border te kunnen zien, plant u vanzelfsprekend de hogere tuinplanten achteraan. Maar soms is het ook leuk om halfhoge planten wat meer bij de voorgrond aan te planten. Spelen met groeihoogtes zorgt voor een natuurlijk effect in uw tuin.   

Hieronder ziet u een foto waarbij siergras structureel is aangeplant, dit neemt direct het natuurlijke effect weg dat een border zou moeten hebben. Plant in uw border bij voorkeur in oneven aantallen, bijvoorbeeld zigzaggend of in driehoeksverhouding. 

Borderplanten Yarinde

Bloeiperiodes

Een zogenaamde vierseizoenenborder zorgt ervoor dat er altijd iets te beleven is in uw border. Dat bereikt u met een juiste combinatie van groenblijvende planten, siergrassen en struiken + een variatie in bloeimaanden van de overige vaste planten en eventueel zaadmengsels van bloemen. Enkele langbloeiers opnemen in uw tuinborder is ook aanbevolen en wordt nog wel eens vergeten. De juiste mix aan planten daar gaat het om.

Bodemsoort

De meeste vaste planten, heesters e.d. hebben een voorkeur voor een bepaalde grondsoort, bijvoorbeeld veen, zand of klei. Ook houden sommige tuinplanten niet van een hele droge grond, andere soorten vragen juist weer meer water. 

Grond verbeteren

Klei heeft de eigenschap dat het weinig water én voedingstoffen doorlaat, waardoor een tuin of border met kleigrond vaker natter zal staan in regenachtige dagen. Er bestaan producten om de grond dan luchtiger te maken, zodat het water gemakkelijker wegstroomt. U kunt dan de bodem luchtig maken door DCM-Lavakorrels te mengen in de bovenste laag van uw tuingrond. Het tegenovergestelde geldt voor zandgronden, dat makkelijk water doorlaat. Ook deze grondsoort kunt u verbeteren door ‘zandgrondverbeteraar’ door de tuingrond heen te mengen. Tuiniert u dus op een lastigere grondsoort? Haal dan niet alles eruit, maar verbeter de grond voordat u tuinplanten aanplant!

Borderplanten Yarinde

Hoogte van de border

Hoe hoger de borderbak, hoe meer water en zal verdampen. Heeft u een dus een relatief hoge tuinborder, kies dan bij voorkeur planten die beter bestand zijn tegen droogte. Bij een verhoogde borderbak wordt de grond vanuit de zijkant door de zon verwarmd. Hier zullen verhoogde borders eerder droog liggen.

Eerst uitzetten

Voordat u de planten in de grond zet, is het verstandig om eerst al uw nieuwe tuinplanten uit te zetten. Zo heeft u een beter beeld hoe het geheel eruit komt te zien en kunt u waar nodig nog aanpassingen maken. 

Borderplanten Yarinde

Verdiep u in het verzorgen

Wie een 100% onderhoudsvrije border wil komt bedrogen ook, onderhoudsarm bestaat wel, maar helemaal niets doen is nagenoeg onmogelijk. Zet in uw agenda wanneer u uw tuinplanten moet snoeien en bemesten. Op dit plantengids van Yarinde vindt u alle informatie over het snoeien en verzorgen van meer dan 4000 tuinplanten. 

Hulp bij het combineren van tuiplanten

Hierboven heeft u enkele tips gelezen over het combineren van tuinplanten. Heeft u echter hulp nodig bij het combineren van tuinplanten? Ontdek dan ook eens de kant-en-klare borderpakketten van Yarinde. Hierin hebben wij de mooiste tuinplanten al voor u gecombineerd op basis van de principes van het tuinieren. Heeft u specifieke wensen? Wij maken ook een beplantingsplan op maat. 

Samengevat zijn dit onze tips bij het inrichten van borders:

  • Maak een plan, dat kan met onze kant en klare borderpakketten of een borderplan op maat
  • Check de grondsoort en of uw doorgaans met een natte of droge bodem te maken heeft
  • Denk aan de groeigrootte en groeisnelheid
  • Zorg voor variatie in bloeiperiodes, maak een border die elk seizoen iets te bieden heeft
  • Voorkom te veel bloeikleuren, kies bij voorkeur 2 of 3 kleuren
  • Check of uw tuin in de schaduw, halfschaduw of zon ligt
  • Verdiepen u vooraf in het onderhoud en bemesting van uw tuinplanten.
  • Maak borders niet te hoog, zo verdampt het water sneller
  • Zorg voor een goede mix van groenblijvende heesters/planten/siergrassen en bloeiende tuinplanten
  • Zorg voor variatie in bladvormen en bladkleuren.