Je hebt je terras met veel zorg ingericht. De gemakkelijke tuinstoelen zijn klaar voor gebruik, de terrasverlichting is gereed om je bij te schijnen op de gezellige avonden en de kruiden die je kweekt dragen bij tot een sfeervol geheel. Het enige wat nog ontbreekt, is een goede terrasverwarming. Er zijn zoveel verschillende types op de markt dat kiezen overweldigend kan zijn. Welke terrasverwarming past nu het beste op jouw terras; hoe kun je kiezen en op welke factoren kun je letten?

Open of gesloten terras

Een van die factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van je keuze is het type terras dat je hebt. Is het een open terras met drie of zelfs vier open zijden? Of is het terras meer afgesloten, bijvoorbeeld met screens? Hou rekening met het verschil tussen verwarmingselementen. Een afgesloten terras kan het beste verwarmd worden met terrasverwarming met een lange golf. Een open terras kan juist het beste verwarmd worden met een terrasheater met korte golf. Daarnaast kun je bij een open terras kiezen uit heaters die werken op elektriciteit of op gas. In een gesloten terras vallen de heaters op gas als optie af.

Vaste of mobiele terrasverwarming?

Ben je op zoek naar een vaste of een mobiele heater? Het antwoord op deze vraag is te vinden door te bedenken hoe frequent je de heater wilt gebruiken en of je deze altijd op dezelfde plaats wilt gebruiken. Zit je vaak buiten op je terras en staat je tuinmeubilair altijd in dezelfde hoek? Dan zijn vaste heaters aan te raden. Doordat je altijd op dezelfde plek zit, kunnen de heaters met zorg worden geplaatst waardoor je altijd kunt genieten van het maximale comfort. Bovendien kunnen de heaters op een stijlvolle manier aan het plafond of aan de wanden worden gemonteerd.

Misschien wil je de heater zo nu en dan verplaatsen naar een andere zithoek in je tuin. In dit geval kun je beter gaan voor een patioheater. Deze heater maakt gebruik van een gasfles, waardoor deze geen elektriciteitsaansluiting nodig heeft om je warm te houden. Hierdoor is deze optie het meest mobiel. Wil je liever een mobiele heater op elektriciteit? Ga dan voor een partytentheater of een vrijstaande elektrische terrasverwarming.

Milieuvriendelijkheid

Terrasverwarming kost nu eenmaal energie. Je kunt de verwarming energieneutraal houden door zelf elektriciteit op te wekken met behulp van zonnepanelen of door gas of energie groen af te nemen. Energieleveranciers vergelijken kan je helpen om een energieleverancier te vinden die je groene stroom kan leveren voor een lage prijs. Voor particulieren is een heater op elektriciteit vaak goedkoper. Hoewel het gebruik van gas minder kost dan het gebruik van elektriciteit, liggen de installatiekosten voor de gasheater nogal hoog.

Hoeveel mag het kosten?

Terrasverwarmers zijn op de markt te vinden vanaf 50 euro, maar de prijs kan oplopen tot zo’n 2.000 euro. Over het algemeen zijn de gasheaters wat duurder dan de elektrische varianten. De kwaliteit van de lamp is voornamelijk bepalend voor de prijs van de elektrische heater. Een goede lamp gaat langer mee en heeft een lage lichopbrengst.