Leiroos

Kies uw lievelingsroos

Bij de keus van een roos voor uw tuin is vooral de beschikbare plek belangrijk. Heeft u weinig ruimte, dan is een stam- of leiroos wellicht geschikt.
Onder een stamroos kunnen andere planten groeien, een leiroos heeft voornamelijk in de hoogte ruimte nodig. Laat u niet alleen leiden door de bloemkleur en vorm. Ook de groei hoogte van de plant is belangrijk en eigenschappen zoals groeikracht en gezondheid. De bloei moet het liefst rijk en langdurig zijn.

Rozen hebben de wetenschappelijke geslachtsnaam Rosa en behoren tot de familie van de roosachtigen (Rosaceae). Er zijn zo enorm veel rozen, dat een indeling in klassen is gemaakt.
De herkomst (bijvoorbeeld Oude rozen), het uiterlijk (in trossen bloeiend of grootbloemig) en de toepassing (heesterroos in natuurtuin) speelt daarbij een rol.
De talloze benaamde kruisingen, zogenoemde cultuurvariƫteiten of kortweg cultivars (en bij rozen veelal rassen genoemd) zijn legio.
Om het rozensortiment voor de tuin praktisch en overzichtelijk te houden, hebben wij een indeling in zes groepen aangehouden.

In volgorde van belangrijkheid voor de tuin is de onderstaande indeling gemaakt.

1. Trosrozen
2. Grootbloemige rozen
3. Leirozen
4. Engelse rozen
5. Oude rozen
6. Heesterrozen

 

Lees meer  Coniferen planten