Als echte tuinliefhebber weet jij hoeveel werk het is om je tuintje te onderhouden. Nieuwe planten aanleggen, bestaande planten snoeien, wortels onder bedwing houden en bloemknoppen verwijderen: het vraagt veel van je lichaam. Om dit allemaal zo goed mogelijk uit te voeren, heb je speciale tuinkleding nodig. Denk aan een stevige jas, maar ook aan comfortabele werkschoenen voor in de tuin. Dat is belangrijk, en wij vertellen je waarom.

 

Veiligheid voorop

Kleding voor in de tuin heeft een belangrijke functie. Het beschermt je namelijk tegen schrammen en scherp gereedschap. Zo zijn stevige handschoenen onmisbaar in jouw kledingcollectie. Deze handschoenen worden gemaakt van textiel, maar ook van leer. Des te dikker het materiaal, des te groter de kans dat jouw handen beschermd worden tegen scherpe materialen. Goede tuiniershandschoenen hebben een binnenzijde met extra grip. Zo kan je meer kracht uitoefenen, wat vooral handig is tijdens zware klussen zoals het verwijderen van boomwortels.

Vergeet ook je veilige werkschoenen niet. Je hebt de keuze uit twee soorten. Werk je vooral met zwaar gereedschap en ben je veel aan het klussen in de tuin? Dan is het de moeite waard om comfortabele werkschoenen met een stalen neus te kopen. Deze hebben een teen gemaakt van aluminium, staal of kunststof. Zo bescherm je je tenen tegen zwaar gereedschap en de krachtige machines die je gebruikt. Ben je vooral bezig met het plukken van onkruid, of het snoeien van je planten? Dan is het belangrijk dat je soepel kunt blijven bewegen. Investeer daarom in flexibele werkschoenen met een zachte neus. Voor beide soorten geldt dat je ze in verschillende modellen kunt kopen: van lage sneakers tot hoge laarzen.

Tuinklussen in mei

Wat heb je nodig?

Iedere tuinier houdt zich weer met andere dingen bezig. De ene persoon is vooral geïnteresseerd in het verzorgen van planten, terwijl de ander het een leuke uitdaging vindt om schuurtjes, terrassen en plantboxen te bouwen. Daarom heeft iedere tuinier ook andere tuinkleding nodig. Toch is er een algemene basis die je altijd in huis zou moeten hebben. Zo ben jij voorbereid op iedere klus in de tuin:

  • Shirt
  • Werkjas (zomer en winter)
  • Werkbroek (zomer en winter)
  • Schoenen
  • Dikke sokken
  • Handschoenen
Lees meer  Download gratis deel 1 van de Jaarplanner

Het is belangrijk om deze kleding bij een speciaalzaak te kopen, zoals bij engelbert strauss. Deze bedrijven weten namelijk waar werkkleding voor tuiniers aan moet voldoen, zodat jij jezelf optimaal beschermt tijdens een middag in je moestuin. Koop je een engelbert strauss body warmer, broek of jas, dan haal je kwaliteit in huis.

 

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van je tuinkleding?

Een middagje in de tuin vraagt om harde arbeid: onkruid plukken op je knieën, tuinieren in de tuin met zwaar gereedschap in de hand van Gereedschapcentrum.nl, een bedrijf gespecialiseerd in gereedschap tegen schrerpe prijzen en natuurlijk het omspitten van je grond. Daarom moet tuinkleding aan allerlei eisen voldoen. Dat begint bij de kwaliteit: hoe stevig is de stof en kan deze tegen een stootje? Koop bijvoorbeeld werkbroeken met extra versteviging rondom de knieën, zodat de broek minder snel slijt. Zoek je een werk jas voor in de tuin? Zorg dan dat deze waterdicht is. Zo klus jij lekker door in de regen, maar ook wanneer de ochtenddauw nog op de bladeren staat.

Vergeet ook de pasvorm niet. Tijdens het tuinieren wring je jezelf in de meest gekke bochten, dus jouw kwalitatieve werkkleding moet moeiteloos met je meebewegen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt rondom je armen en schouders, maar dat ook je broekspijpen wijd genoeg zijn. De lengte van je mouwen en broekspijpen is afhankelijk van het seizoen. In de zomer gaat er niets boven shorts of een driekwartsbroek, terwijl je in de winter graag een gevoerde body warmer draagt. Investeer in verschillende laagjes, zodat je ieder seizoen geschikte kleding hebt voor het onderhoud van jouw tuin.

 

Werkkleding tuinieren

Stijlvol tuinieren

Functie gaat natuurlijk voorop tijdens het uitzoeken van gloednieuwe kleding, zoals een vierseizoenen werk jas die je helemaal kunt aanpassen aan de tijd van het jaar. Toch is het fijn wanneer je ook leuk voor de dag kunt komen in je tuinierskleding. Daarom worden de meeste kledingstukken in verschillende kleuren gemaakt. Zo combineer je een zwarte broek met een kleurrijke jas, of fleur je een grijze overall op met felgekleurde werkschoenen. Er is ook kleding verkrijgbaar in verschillende pasvormen. Zo zijn er broeken met een strakkere fit, en jassen die speciaal voor dames worden gemaakt. Zo voel jij je helemaal in je element terwijl je veilig en warm voor je tuin zorgt. Dat is het belang van goede tuinierskleding!

Lees meer  Klimplanten op het balkon en terras