Siergrassen

Grassen zijn prachtig, maar het mooist als ze hun vaak schitterende bloeiaren omhoog steken. IJle pluimen die meedeinen en golven op de wind. Prairies en andere grasvlakten bewegen eindeloos, als levend water.

Veel mensen ervaren bij het zien daarvan intense emoties, net als bij het door je handen laten glijden van die grasaren. Wij hebben iets met grassen. Misschien is dat een genetische erfenis. Tenslotte hebben onze verre voorouders vele duizenden jaren lang de steppen bewoond. Er is zelfs een theorie die zegt dat wij rechtop zijn gaan lopen om over die vlakten met hoge grassen uit te kunnen kijken. Haal dat gevoel dichtbij. Haal siergrassen in uw tuin. Zet ze zo neer dat ze u kunt aanraken bij het langslopen en geniet van ze.

Variatie in siergrassen

De variatie aan siergrassen is enorm. Vormen, kleuren, bladeren, bloeiwijzen: ze wisselen eindeloos. Ze stammen van overal ter wereld, komen uit alle klimaatgebieden en heel veel ervan worden vanwege hun schoonheid in tuinen toegepast. Dat kan gewoon tussen andere planten in de border. Ze misstaan nooit en geven rust aan het geheel.

Siergras, snoeien

Siergrassen die nu bloeien

  • Pijpenstrootje Molinia caerulea; tot 100 cm Van dit uit de heidevelden bekende gras bestaan diverse kweekvormen, zoals ‘Moorhexe’ dat nu bloeit met bruinzwarte aren tot 60 cm, de even lage, witbonte ‘Variegata’ en de hoge 120 cm ‘Heidebraut’. De vorm ‘Karl Foerster’ van de soort M. arundinacea met sierlijk groen blad, wordt nog hoger: 150 cm.
  • Vedergras Stipa kan erg goed tegen droogte. De verschillende soorten bloeien met elegante, lange, gebogen pluimen. De kleinste S. tenuissima wordt maar 40 cm hoog, de hoogste S. gigantea haalt gemakkelijk 2 m. Prachtplanten!
  • Lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides wordt 80 cm hoog. Ook de kweekvormen bloeien met dikke, rolronde aren als borstels boven het sierlijk overhangende blad. De rijkbloeiende ‘Hameln’ haalt 60 cm, het dwergje ‘Little Bunny’ zelfs maar 15 cm.
  • Chinees riet of prachtriet Miscanthus is er in diverse soorten en van de soort M. sinensis bestaan zelfs veel sublieme cultuurvormen.zoals ‘Ferner Osten’ 200 cm, bruinrode pluimen, ‘Kleine Silberspinne’ 140 cm, heel fijn, zilverroze bloei, ‘Silberfeder’ 175 cm, zilverachtige pluimen, ‘Strictus’ en ‘Zebrinus’ gele dwarsstrepen op het resp. stijf opgaande en sierlijk overhangende blad en de prachtige ‘Kleine Fontäne’ 140 cm, zeer rijke, zilverrode bloei.
Lees meer  Fazantenbes

Al deze soorten houden van een plekje in de zon, net zoals het elegante muskietengras Bouteloua, struisriet Calamagrostis, pampagras Cortaderia, vingergras Panicum en nog veel meer. Ga in het tuincentrum kijken hoe mooi ze zijn en bedenk fraaie combinaties.

Een schaduwtuin?

Voor lichte tot zelfs diepere schaduw en vochtige grond zijn vooral de zeggen Carex, gras met lange en scherpe bladeren erg geschikt. Ze zijn er van heel klein Carex berggrenii, bruin blad, 15 cm tot veel hoger hangende zegge, Carex pendula, 100 cm. Deze soorten en nog veel meer andere bloeien van voorjaar tot zomer.

Bekijk de instructiefilm siergrassen snoeien >>

Kijk voor meer informatie over beplantiing op www.colour-your-life.nl.

Lees ook:
Onderhoud van uw gazon
Trots op je tuin
Leuke tuinuitjes
Viburnum, enorm gevarieerd