Steeds meer worden spullen die we voorheen weggooiden, gebruikt voor nieuwe doeleinden. Ook in onze tuinen is afval prima te recyclen. Het is een kwestie van een beetje creatief zijn of je laten inspireren: sociaal medium Pinterest staat vol met goede ideeën. We geven je een handvol voorzetjes.

 

Mozaïeken maken met restjes tegels

Zeker wie net verhuisd is, kan wel wat geld besparen, en dat terwijl de tuin op een flinke opknapbeurt ligt te wachten. Wat nu, nog maar een lening aanvragen om een tuinontwerper te financieren of toch wat creatiever zijn? Wellicht heb je net je badkamer of keuken verbouwd en veel (kapotte) tegels en tegellijm over. Dan ben je geneigd die weg te doen of voor langere tijd in de schuur te parkeren. Je kunt er echter ook mozaïeken van maken in je tuin: op de muur of op grote bloempotten. Scherven van oude spiegels gebruik je hier eveneens voor. Slijp deze kort aan een steen voordat je ze gaat plakken.

 

Grof puin onderin bloempotten

Heb je nog meer grof puin zoals gebroken bakstenen en scherven, dan kun je daar de onderkant van bloempotten mee vullen. Zo zorg je voor een goede afwatering. Driekwart van de potten vul je met aarde, het onderste gedeelte moet niet zozeer vruchtbaar maar vooral luchtig zijn.

 

Pallets en ander hout

In de afvalcontainer die bij menig verbouwd huis staat, ligt vaak veel hout dat op diverse manieren een tweede kans kan (of moet) krijgen. Maak bloem- en kweekbakken, een tafeltje of zelfs complete loungesetjes van de pallets waarop de bouwmaterialen aangeleverd werden. Veel knutselaars zien pallets als puur goud, want gratis klusmateriaal. Tik de term pallets maar in op YouTube en je valt van de ene verwondering in de andere.

 

Plastic

Met doorzichtig plastic creëer je een raam-effect om bijvoorbeeld basilicum onder te kweken. Maak een frame, niet er doorzichtig plastic op en gebruik dit als deksel op een bak. Ander plastic, zoals overgebleven puinzakken, gebruik je om houten kweekbakken aan de binnenkant tegen rot te beschermen. Timmer een bak van pallethout en bekleed de binnenkant door het plastic daar vast te nieten. Bubbeltjesplastic is hier ook geschikt voor.

Lees meer  Van der Garde: loungeset & match!

 

Plastic flessen en flesjes

We hebben eindelijk een statiegeldsysteem in Nederland voor alle plastic flessen – klein en groot – maar deze kunnen ook een andere bestemming krijgen. Door een gaatje in de dop te boren of prikken, de fles met water te vullen en deze met de dop erop omgekeerd in een bloempot te zetten maak je een waterreservoir voor de planten, dat langzaam leegloopt. Hier vind je nog meer ideeën om petflessen in je tuin te recyclen.