De basis voor je tuinontwerp uitgelegd door ervaren tuinontwerper Petra Doeve. Beschouw een tuinontwerp als een gerecht waarin vele ingrediënten samen voor het juiste recept zorgen. De ingrediënten zijn de ontwerpprincipes. Een ontwerpprincipe leert je hoe een ruimte werkt. Hoe een zichtlijn tot stand komt. Wanneer ritme en herhaling rust in je tuin brengen en wanneer niet. Het is een kunde om met behulp van de ontwerpprincipes een tuinontwerp te maken. Pas je de ontwerpprincipes als basis voor je tuinontwerp toe, dan is succes gegarandeerd.

De basis voor je tuinontwerp

Wellicht kan het lijnen, vlakken, punten systeem beschouwd worden als het basisontwerpprincipe voor tuinen. Vlakken zijn de grote aaneengesloten eenheden, zoals gras, terras en border. De lijnen kunnen zichtlijnen zijn maar ook paden of hagen. Punten zijn de plekken waar een uniek element staat, een tuinbeeld, een compositie van potten, een waterloopje. Een punt kan ook binnenin een vlak liggen. Een bloempot met violen op tafel om het terras is een voorbeeld van een punt op een vlak. Je oriëntatie werkt volgens dit systeem. We lezen de ruimte in vlakken, lijnen en punten.

Hoe gebruikt je dit principe in een tuinontwerp

Belangrijk is te bepalen welke fysieke looplijnen er in de tuin komen voor deur naar deur. Teken deze lijnen niet per definitie recht en strak. Er kan immers sprake zijn van een golvende lijn. Door deze lijnen wordt de tuin verdeelt in vlakken. Eén vlak is hoogstwaarschijnlijk de locatie voor het terras en de andere vlakken mogelijk border, gras en/of een tweede terras. De punten weet je te vinden door te kijken naar de zichtlijnen in de tuin. Waar kijk je op uit, vanaf je terras, vanuit je woonkamer en wat is het eerste dat je zicht als je poortdeur binnenstapt.

Een geheel

De vlakken, lijnen en punten horen samen een logisch geheel te worden. De vlakken gazon behoren niet te klein te zijn in vergelijking van de lijnen tuinpad. En de punten zullen met een strategische plek op de vlakken en met een evenwichtige verhouding tot de vlakken letterlijk ‘de puntjes op de -i zijn’ voor het tuinontwerp.

Lees meer  Tuintrend Utility

Niet eenvoudig en een vak apart

Het kunnen ‘zien’ van vlakken, lijnen en punten en het ermee kunnen werken zijn basisvaardigheden voor elke ontwerper. Het is niet eenvoudig om als niet-deskundige te werken met deze basis voor je tuinontwerp. De complexiteit komt meestal voort uit het verliezen van het overzicht en het focussen om details als waar je de kliko had gedacht. Kortom je herkent een echte tuinontwerper aan zijn vakmanschap en als hij/zij de tijd neemt om het uit te leggen kun je daar veel van leren.

Redactie: Petra Doeve

Lees ook: