Een tuin vol met gratis bloemen. Wie wil dat nu niet? Door ieder jaar de zaden van uitgebloeide bloemen te oogsten en bewaren kun je elk volgend tuinseizoen genieten van een bloemenzee. Bloemzaden oogsten doe je op het juiste moment om ze zo goed mogelijk te houden.

Wanneer kan je bloemzaden oogsten?

Bloemzaden oogsten moet je niet te vroeg doen. Voor de meeste zaden die niet van buitenaf zichtbaar zijn geldt dat je moet wachten tot het zaadomhulsel bruin, droog en dor is. Is het omhulsel nog groen, dan komen er vaak witte of lichtgroene zaden uit. Deze zaden zijn dan onrijp, wacht daarom tot de omhulsels bruin verkleuren en zwarte zaden hebben geproduceerd.

Hoe kun je zaden het beste laten drogen?

Je kunt het beste de zaden enkele dagen laten drogen. Dit doe je niet in de vensterbank of in de zon, maar juist op een plekje in de schaduw. De zaden verliezen namelijk aan kiemkracht wanneer deze in de volle zon of bij een te warme temperatuur gedroogd worden. Voor de meeste zaden geldt een minimale droogtijd van drie à vier dagen. Je kunt de zaden beter een paar dagen te lang dan een dag te kort drogen.

Zaden schoonmaken

Na het drogen is het tijd om de zaden ‘schoon’ te maken. Wanneer je restjes aarde of stof laat zitten heb je namelijk kans dat de zaden tijdens het bewaarproces gaan schimmelen. Verwijder de vliesjes van de zaden en blaas daarna de aarde en stof weg. Je kunt hiervoor ook een zacht en dun penseel gebruiken.

Bloemzaden bewaren

De bloemzaden bewaren doe je het liefst op een droge en donkere plek in huis. Zet de zaden ook niet te dicht bij een verwarming, maar liever op een koele plaatsen in het huis. Je kunt de zaden het beste bewaren in papieren zakjes, zoals enveloppen. Schrijf behalve de naam van de zaden ook de zaaiperiode op en bewaar de zakjes op zaaimaand. In onze zaaikalender bloemen kun je precies zien wanneer je de zaden kan zaaien in de kas en wanneer je kunt beginnen met het zaaien in volle grond.

Lees meer  Romantische bloemen in je tuin