Bij groenblijvende hagen wordt vaak gelijk aan coniferen gedacht. Er zijn ook andere groenblijvers die, al dan niet geschoren, een mooie afscheiding geven. Wel worden ze iets breder dan de meest populaire haagplanten.

Groenblijvende hagen: Hulst

Ilex hulst is een heel gemakkelijke plant en groeit zelfs prima onder schaduwrijke omstandigheden. Het kan als enkele haag worden geplant en is door het stekelige blad ondoordringbaar. Als er voldoende ruimte is, oogt een dubbele haag mooi. Verspringend te planten met 50 cm tussenruimte in de rij. Ook als geschoren blok van bijvoorbeeld vier planten is hulst karakteristiek, zomer en winter. Hulst laat zich goed snoeien en zal desondanks, beperkt, bloeien en bes dragen.

 

Groenblijvende hagen
Osmantus heterophyllus schijnhulst

Blauwe hulsten

  • De zogenaamde ‘Blauwe hulsten’  Ilex meserveae hebben blauwgroen, sterk gestekeld blad. Ze zijn zeer dicht vertakt en bebladerd.
  • Ilex meserveae ‘Blue Angel’ is een lage compact groeiende soort, geschikt voor randen of blokken vrouwelijke vorm.
  • Ilex meserveae ‘Blue Prince’ is uitermate geschikt voor een hoge haag mannelijke vorm, bestuiver.
  • Ilex meserveae ‘Blue Princess’ is een  goede haagplant vrouwelijke vorm: heeft evenals ‘Blue Angel’ een bestuiver in de buurt nodig om rijkelijk bes te krijgen.

 


Ilex aquifolium ‘Golden van Tol’ bonte hulst

 

Laurierkers

Ook van Prunus laurocerasus gewone laurierkers zijn mooie hagen te maken. Het is wel belangrijk een cultivar te kiezen die tegen vorst kan zoals Prunus laurocerasus ‘Herbergii’ of ‘caucasica. Een haag van laurierkers wordt niet hoger dan 2 m en Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ en ‘Mano zelfs niet hoger dan 1 m. Bij het snoeien doorgeknipt blad krijgt een bruine rand. Daarom verdient het gebruik van de snoeischaar de voorkeur boven de heggenschaar.

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:

Lees meer  Snoeien in januari