Op de kleine stukjes grond die tegenwoordig rondom de nieuwbouwhuizen liggen past vaak geen groentetuin. Toch kan je ook groenten kweken in de tuin. Je hebt maar een klein stukje grond nodig.

In de bloementuin zijn goede combinaties te maken met bijvoorbeeld, rode kool of snijbiet. Wil je meer groenten kweken in de tuin? Dan is het mogelijk om met een haagje een apart groentje tuintje te creëren. Nut en schoonheid zijn goed te combineren.

Decoratieve groentetuin

Voordat je begint met groente kweken in de tuin, is het goed om te letten op de structuur van je siertuin. Als de tuinpaden op een sierlijke manier gelegd worden vormen zij een aanvulling op het tuinontwerp. Haagjes in duidelijke lijnen en vormgesnoeide leibomen zorgen voor een sierlijk accent. Potten met groenblijvende kruiden en bijvoorbeeld een zonnewijzer zorgen ervoor dat de tuin er in de winter ook aantrekkelijk uitziet.

Het aanleggen van een groentetuin is niet makkelijk en vraagt veel aandacht. In de zomer is het een kunst om steeds een gevulde groentetuin te hebben.De lege plaatsen van zojuist geoogste groenten moeten meteen weer opgevuld worden. Snijbloemen in de groentetuin zorgen voor een vrolijke sfeer. In de wintertuin kunnen kool, uien en prei de tuin sierwaarde geven. Decoratieve bogen kunnen klimmende groentesoorten zoals meloen, pompoen, wijnranken of kiwiplanten ondersteunen. Pronkbonen en sperziebonen langs staken geleid, in rijen of wigwamvorm geplaatst, zorgen voor een verticaal accent.

Groenten kweken in de tuin

Een groentetuin is traditioneel verdeeld in 3 hoofdgroepen:

  • Peulvruchten en bladgroente. Deze vragen vers bemeste tuingrond.
  • Knolgewassen. Deze vragen grond die een seizoen eerder is bemest en een aanvullende bemesting van, bijvoorbeeld beendermeel.
  • Koolsoorten. Behalve mest hebben koolsoorten ook kalk nodig.

Wanneer je groenten gaat kweken in je tuin is het belangrijk om elk jaar de groepen door te schuiven om uitputting van de grond te voorkomen. Iedere groep gewassen onttrekt bepaalde voedingsstoffen aan de grond. Als er geen wisselteelt toegepast wordt, is er een kans op ziektes door bijvoorbeeld kalk- of ijzertekort. Het is handig om een plattegrond van de wisselteelt te maken. Op deze manier weet je altijd waar je de groente het best kunt verbouwen.

Lees meer  Tuinkas voor kinderen

Indeling van je tuin

In een kleine tuin kan een gedeelte ingericht worden als groentetuin. In een grote tuin kan met een haag een afgesloten gedeelte gecreëerd worden. Zo kun je groenten kweken in de tuin in een omsloten groentehofje met een heel eigen sfeer. Het nadeel van een haag is dat deze vocht en voeding aan de grond onttrekt. De wortels van de haag kunnen tegengehouden worden door een rand van stevig plastic folie in de grond te graven. Het is ook mogelijk om een haag van in vorm gesnoeide fruitbomen maken. Een houten schutting vraagt weinig ruimte en onttrekt geen vocht en voedingsstoffen aan de grond. Tevens kan een houten schutting gebruikt worden als steun voor lei- en fruitbomen en klimplanten.

Als er konijnen in de buurt zijn, is het handig om een fijnmazig gaas rondom de groentetuin aan te brengen en gedeeltelijk in te graven. De groentebedden moeten zo aangelegd zijn dat alle delen makkelijk vanaf het tuinpad te bereiken zijn. Bij het planten van lei- en fruitbomen kun je het best informatie inwinnen bij een gespecialiseerde kweker. Deze kweker zal je kunnen vertellen wat de beste keus voor jouw tuin is. Veel fruitbomen hebben een andere boom nodig om bestoven te worden, maar er zijn er ook die zelfbestuivend zijn.