In de herfst  bereiden allerlei dieren zich voor op de komst van het koudste seizoen. Veel dieren gaan in winterslaap, anderen houden enkel een winterrust. Hoe de dieren ook overwinteren, jij kan ze een handje helpen om de winter door te komen in jouw tuin. Zo help je tuinbewoners in de herfst!

1. Ga niet teveel opruimen:

Laat bladeren en afgebroken takjes liggen, of leg ze op hopen onder heggen of in een hoekje van je tuin. Deze ‘rommelhoekjes’ zijn een veilige schuilplaats voor allerlei dieren, zoals egels, en zijn ook een bron van voedsel. Ook rottende boomstammen kun je het beste laten liggen om tuinbewoners te helpen. Allerlei vogels, insecten en micro-organismen zullen je dankbaar zijn.

2. Kies voor herfstbloeiende planten:

In de herfst kunnen er nog allerlei vlinders en andere insecten rondfladderen in de tuin.  Doe de dieren een plezier door planten in je tuin of balkon neer te zetten die in het najaar bloeien en waar ze dus hun voedsel uit kunnen halen als er verder weinig bloeit. Bijvoorbeeld lavendel, winterheide, hebe, asters, sedum en klimop zijn erg geliefd.

3. Stapel plantenpotten:

Door plantenpotten in elkaar op te stapelen, kunnen allerlei insecten zich hier veilig en beschut verstoppen. Voor jou een kleine moeite, voor hen een heel fijn thuis.

help je tuinbewoners

4. Nestkastjes ophangen:

Het is niet alleen fijn voor vogels om lekker warm in weg te kunnen kruipen, maar ziet er ook nog eens leuk uit. Maak oude nestkastjes schoon, maar vul dit niet met nestmateriaal. Door het leeg te laten kunnen er meer vogels bij elkaar in het kastje en houden ze elkaar zo warm. Hang het op een plek uit de wind en zorg dat er geen water naar binnen kan lopen.

5. Voer vogels bij:

Vogels kunnen wel wat extra voedsel gebruiken, nu de hoeveelheid zaden, besjes en insecten afneemt. Kies voor voer dat veel energie bevat, dat hebben ze namelijk wel nodig in de kou. Goede opties zijn pindaslingers, silo’s met zaden, voederhuisjes of maak zelf een smakelijke traktatie. 

Lees meer  Nestkastjes gaan eikenprocessierups tegen

6. Help verzamelaars een handje:

Eekhoorns bouwen in het najaar vetreserves op voor de winter en leggen voorraden aan in boomholtes en in de grond om ook in de winter eten te hebben. Je kan ze helpen door een eekhoornvoederhuis met eekhoornvoer in je tuin op te hangen. Als je geluk hebt, kan je ze ook nog eens vaak voorbij zien komen om van je aanbod gebruik te maken.

7. Maak je tuinvijver schoon:

Zorg dat je oud plantenmateriaal uit de vijver haalt en laat dit even op de kant liggen. Zo kunnen diertjes die hier nog in verstopt zaten, nog terug het water in vluchten. Als je de plantenresten laat liggen, gaan ze rotten onder het water, wat veel zuurstof kost, dat ten koste kan gaan van de vissen en amfibieën in de vijver. Het beste kun je ook zorgen dat er altijd een gaatje open blijf in het vijveroppervlak, dan kan er altijd verse zuurstof bij komen.

8. Insectenhotel:

Net als een nestkasje voor vogels, is het voor insecten heel fijn als ze een veilige, warme plek hebben om zich in terug te trekken. Dit kan, naast door bladeren en dergelijke te laten liggen, door een insectenhotel op te hangen. Het fijne is dat dit ook prima op bijvoorbeeld een balkon kan en je kan zo’n insectenhotel ook makkelijk zelf maken. Zo help je je vliegende tuinbewoners op een leuke manier.