Met hun elegante, schotelvormige bloemen zijn Japanse anemonen een aanwinst voor de nazomerborder. Vaak worden ze ook wel herfstanemonen genoemd, maar dat is wat misleidend. In augustus komen de eerste al in bloei. Groenredacteur Annemarie vertelt waarom de Japanse anemonen een van haar favoriete planten zijn.

Net zoals herfstasters niet pas bij de start van de herfst – dit jaar op 22 september – in bloei komen, is dat ook bij herfstanemonen het geval. Zo strikt moet je hun volksnamen dus niet nemen. Maar beide groepen vaste planten bloeien vanaf augustus-september wekenlang door, vaak tot ver in oktober.

Koffiedrab

Méér zorg heb ik voor Anemone x hybrida ’Honorine Jobert’ die ik pas afgelopen voorjaar in onze tuin plantte. Waarom eigenlijk niet veel eerder, vraag ik me nu af, want deze enkelbloemige, zuiver witte kruising vond ik altijd al een beauty. Net zoals andere Japanse anemonen houdt hij van losse, voedzame en humusrijke grond. Los is onze zandgrond wel, maar voedzaam en humeus beslist niet dus elke nieuwe aanplant verwen ik met zelfgemaakte compost en/of bladaarde. De laatste verteerde compost had ik echter al uit de compostvaten geschraapt en ook mijn bladaarde was in april al helemaal op.

Mijn nieuwe ’Honorine Jobert’ moest het daarom alleen doen met de koffiedrab die ik wekelijks meeneem van kantoor – met dank aan alle koffiedrinkende collega’s! – en in stukken gesneden bananenschillen. Door koffiedrab door de grond te werken verbetert de structuur van de grond waardoor deze beter water vasthoudt. Daarnaast bevat koffiedrab allerlei voedingsstoffen en sporenelementen. Dat de grond hierdoor ietwat zuurder wordt, lijkt me voor herfstanemonen geen probleem. Bananenschillen in stukken gebruik ik al langer als extra boost voor rozen – ze bevatten veel kalium – en als experiment dit seizoen ook bij andere planten. Tot nu toe gedijt mijn nieuwe aanwinst er prima op!

Lees meer  Rozen snoei voor groei

Dynamiek

Wie ook erg gecharmeerd is van Japanse anemonen is tuinontwerper en beplantingsadviseur Frank Stegers uit Helmond. “Ik kan niet alles aanplanten in Brabant, op de zandgrond hier”, vertelt hij. “Maar herfstanemoon is een makkelijk ding, groeit goed en ze bloeien lang. Ze beginnen bijna allemaal in de zomer al te bloeien en daarbij zijn er heel veel wintergroen.” Hij somt meer pluspunten op. “Het is een luchtige plant, oogt bijna nooit te uitbundig, te gecultiveerd en daarmee past hij heel goed in een hedendaagse, naturalistische tuin.” Hij past dus goed bij de Dutch Wave (tuinstijl ontwikkeld door onder meer Piet Oudolf en Ton ter Linden, red.).

Mijn laatste aanwinst op het gebied van Japanse anemonen blijkt toevallig ook één van zíjn favorieten. “Anemone ’Honorine Jobert’ vind ik wel grappig, hij wandelt een beetje door de tuin en dat zorgt voor dynamiek.” Iets later, aan het eind van het gesprek uit hij zich nog enthousiaster over deze populaire Japanse anemoon die al sinds eind negentiende eeuw in cultuur is. “Als ’Honorine Jobert’ helemaal vol in bloei staat in een donkere hoek van de tuin, dan licht deze gewoon op, het is dan gewoon tuinverlichting!” Dat Japanse anemonen zowel in de zon als in de schaduw kunnen staan, biedt veel mogelijkheden. Een plek in de zon kan echter alleen op grond die voldoende vocht vasthoudt.

Houd je niet zo van planten die aan de wandel gaan, dan kun je volgens de tuinontwerper beter kiezen voor een cultivar van Anemone hupehensis. “Deze zien er wat minder doorgekweekt uit in vergelijking met de hybride-vormen en blijven wat lager.”

Bondgenoten van de Japanse anemonen

Uiteraard vragen we deze beplantingsexpert ook waar je Japanse anemonen goed mee kunt combineren. Qua beleving en structuur vormen ze mooie combinaties met siergrassen, stelt hij, maar dat gaat volgens hem eigenlijk op voor iedere vaste plant.

Lees meer  Verschillende soorten clematissen

Een goede buurplant is ook Liriope. “Deze vaste plant lijkt een beetje op een siergrasje. Hij geeft aarvormige bloemen, terwijl een herfstanemoon een composiet is. Ze vormen een mooi contrast in bloeivorm, want ze bloeien tegelijkertijd.” In de herfstborder combineert hij Japanse anemonen met bijvoorbeeld monnikskap (Aconitum), zilverkaars (Actaea) en ook met varens. “Eigenlijk komen alle bosrandplanten in aanmerking, mits het bondgenoten zijn; dat wil zeggen dat ze dezelfde standplaats hebben.”