Het onderhoud

In maart begint het tuinseizoen. Bij in de herfst aangeheuvelde rozen egaliseer je de grond. Trosrozen en grootbloemige rozen geeft u een flinke snoei. Hetzelfde geldt voor de kronen van stamrozen. Al deze rozen bloeien op scheuten die zich in enkele weken na het snoeien ontwikkelen. Van de leirozen (en treurrozen) snoeit u niet de lange takken terug, maar alleen de zijscheuten die er op staan. Kort ze in tot op circa 2 cm.

Tip: Uitzonderingen zijn er ook. Niet snoeien in maart geldt voor oude rozen (historische rozen). Ze bloeien op het ‘oude hout’. Dat wil zeggen, op scheuten die aan de overwinterde takken groeien (zie bij zomer).

Snoeien

Trosrozen, grootbloemige rozen en Engelse rozen (al dan niet op stam) kunt u kort snoeien. In maart heeft zich vaak al jong schot ontwikkeld, maar dat snoeit u gewoon mee. Er blijven voldoende ‘slapende ogen’ onderin de struik over die zullen uitlopen. Door snoei houdt u de struik compact en ‘open’. De wind moet door de takken waaien, waardoor schimmelziekten zo weinig mogelijk kans krijgen. Van stamrozen wordt de kroon op dezelfde manier gesnoeid. De stevigste takken worden op 2 à 3 cm van de oculatie ingesnoeid, dunne takjes knipt u geheel weg. Controleer bij stamrozen de steun en het bind materiaal.

Leirozen (al dan niet op stam: treurrozen) hebben lange slappe takken met zijtakken. Alleen de zijtakken snoeit u kort in. Maakt een lei- of treurroos elke zomer voldoende nieuwe scheuten, dan kunt u enkele oudere takken volledig wegsnoeien.

Zo blijft de roos groei krachtig en open. Controleer het bindmateriaal. Oude rozen bloeien meestal eenmaal per zomer. Daarna, of in de winter (maar dat kost bloemen), kunnen de enkele oude takken in hun geheel worden verwijderd (uitdunnen). Rozen met herbloei (zoals de Alba Groep) niet snoeien na de eerste bloei omdat ze nabloei hebben. Pas na de tweede bloei dunnen.

Lees meer  Siergrassen op balkon en terras

Heesterrozen kunnen kort worden gesnoeid of gedund. De bodembedekkende blijven relatief laag, vooral als ze elk voorjaar flink worden gesnoeid. Zonder snoei worden ze hoger. Als uitgebloeide bloemen niet worden verwijderd, zullen bottels ontstaan. Bij sommige heesterrozen, zoals Rosa moyesii hebben die evenveel sierwaarde als de bloemen.
Bemesten

In maart krijgt de zon meer kracht en lengen de dagen merkbaar. Rozen reageren daarop met groei. Als rozen kort worden gesnoeid, vormen ze in één zomer een vrijwel nieuwe struik. Voor groei – en meer nog voor bloei – is veel energie nodig. Om te floreren hebben rozen dan ook voldoende voeding nodig. Als struikrozen in de winter zijn aangeheuveld wordt de bemeste grond in het voorjaar geëgaliseerd. De eerste mestgift kunt u dan achterwege laten. Rozen die niet aangeheuveld zijn, krijgen in maart voor de eerste maal voeding. Speciale rozenmest is ideaal omdat het is afgestemd op de behoefte van de planten.
Gieten

Met hun weelderige gewas verdampen rozen veel water, vooral op warme dagen. In een zomerse periode hebben ze extra water nodig. Geef een royale hoeveelheid, liefst ’s avonds. Houd het gewas droog, giet alleen op de aarde.

Lees ook: