Insecten vormen de grootste en daarmee meest voorkomende dierengroep. Er zijn ruim een miljoen bekende soorten en biologen vermoeden dat er nog miljoenen op ontdekking wachten. In tuinen vervullen insecten een nuttige rol. Ze zorgen voor een natuurlijke balans en zijn onmisbaar voor planten en bloemen. Je kunt je tuin op verschillende manieren aantrekkelijk maken voor insecten.

Insecten willen de beste omstandigheden

Insecten komen voor in allerlei habitats, van waterrijke gebieden tot droge woestijnen. De omgeving waarin een bepaald insect is te vinden, biedt de juiste leefomstandigheden voor de soort om te floreren. Je zou kunnen zeggen dat insecten kiezen voor wat voor hen het beste is; zoveel mogelijk voedsel met zo min mogelijk natuurlijke vijanden. Ze gaan dus eigenlijk op zoek naar de beste deal. Net zoals jij dat bijvoorbeeld doet bij het auto verzekeren. Een verschil is natuurlijk wel dat er voor het lokken van bepaalde insecten naar je tuin geen garanties zijn. Er bestaan echter diverse manieren om ervoor te zorgen dat insecten jouw tuin boven die van je buren verkiezen.

Tuin voor insecten creëren

Wat de mogelijkheden voor een tuin zijn is voor iedereen verschillend. De afmeting van je tuin bepaalt voor een groot deel wat je kunt doen om deze aantrekkelijker te maken voor insecten. Belangrijk voor insecten en andere dieren is dat ze hun lievelingsvoedsel kunnen vinden. Om meer vogels in je tuin te krijgen, zorg je bijvoorbeeld voor de juiste struiken, planten en bloemen. Voor insecten geldt hetzelfde, al zijn er voor een insectenvriendelijke tuin wel een stuk meer opties.

Hout

Dood of oud hout is voor insecten essentieel. Ze hebben een veilig en afgeschermd plekje om te overnachten of te nestelen nodig en ze vinden er prooidieren of ander voedsel. Je creëert zo’n schuilplaats voor insecten door in de tuin bijvoorbeeld een hoek voor snoeiafval te reserveren.

Lees meer  In 5 stappen naar een duurzame tuin

Composthoop

Vergelijkbaar met een uit afgezaagde takken en dood hout bestaande plek, is de composthoop. Deze bestaat doorgaans uit plantenresten, zoals bladeren, groente- en fruitafval en gewied onkruid. Een composthoop trekt tientallen insectensoorten aan.

Gras

Je kunt in een deel van je tuin gras zijn eigen gang laten gaan. Hierdoor verandert het in hooiland. Vlinders, sprinkhanen en wantsen gedijen uitstekend in dit soort grasgebieden.

Bloeiende planten

Sommige insecten zijn dol op bloemen. Vooral vlinders en bijen hebben veel baat bij een bloeiende tuin. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en hebben van de lente tot en met de herfst behoefte aan bloeiende planten.

Water

Naast organische resten en bloemen is water een belangrijke habitat voor insecten. Een kleine, stilstaande waterpartij kan al genoeg zijn om insecten als het bootsmannetje naar je tuin te lokken. Bootsmannetjes zijn bovendien nuttig voor de bestrijding van muggen.