Heb je een bijgebouwtje of tuinhuisje vol rommel in de tuin, denk dan eens aan een betere invulling ervan. Er zijn tal van ideeën om beter van deze extra vierkante meters te profiteren, terwijl je die spullen elders opslaat. Van B&B tot kantoor, we geven je 5 tips.

1 Tuinkantoor

Bijna altijd bestaat de mogelijkheid om hier een tuinkantoor in te richten, voor meer privacy en rust tijdens het thuiswerken. Isoleren is essentieel, omdat de boel ’s winters verwarmd moet worden en je voor die extra vierkante meters niet opeens heel veel extra energie wilt verbruiken. Denk daarom aan een glazen dak, dat eventueel geopend kan worden. Andere benodigdheden zijn stroompunten en natuurlijk wifi.

2 Tiny house als B&B

Tuinhuis wordt tiny house. Het klinkt bijna hetzelfde, maar nu kan erin gewoond worden. In dat geval moet er ook aan een wateraansluiting en afvoer gedacht worden. Tiny houses die als B&B dienen zijn mateloos populair. Verdiep je wel in de regelgeving van je gemeente, maar als alles meezit, kun je er een centje aan verdienen.

3 Externe puberslaapkamer of kangoeroewoning

De puber die eigenlijk het huis uit wil in combinatie met slechte berichtgeving over de woningmarkt, dat levert spanning op. De leefritmes gaan meer verschillen en dan is het ideaal als je kind zijn eigen voordeur krijgt, zodat je geen last hebt van visite en nachtelijk gestommel in het weekend. Bovendien kan er rustig gestudeerd en ‘geoefend’ worden voor het zelfstandige leven. Prima tussenoplossing. Google ook even op de term kangoeroewoning!

4 Atelier, werkplaats of hobbyruimte

Pottenbakken, schilderen, timmeren, knutselen, meubeltjes opknappen en bekleden, je doet het allemaal in je atelier/werkplaats/hobbyruimte. Hier wordt geen punt gemaakt van wat rommel op de grond of een vlekje op de muur. Het is heerlijk om je hier terug te trekken met je hobby!

5 Overkapping (met buitenkeuken)

Eveneens populair is de overkapping met open haard, waar gelounged wordt. ’s Zomers met een barbecue erbij, ’s winters onder een dekentje. Het is een kwestie van een muur verwijderen en de rest van het open gebouw in te richten als plek waar het buitenleven het hele jaar doorgaat. Sommigen veranderen het geheel langzaam maar zeker in een heuse buitenkeuken.

Lees meer  Nocciolo’s perzikstenen als halfverharding in de tuin

En al die andere spullen dan?

Fietsen, gereedschap, tuinstoelen en de vele rommel die er nu nog staat, moeten ook een plek krijgen. Dat is op te lossen door compacter te denken en te kijken wat er naar de kringloopwinkel kan. Voor fietsen bestaan kant-en-klare bergingen. Stel de nieuwe bestemming van het tuinhuis als prioriteit en werk daaromheen. Onthoud: waar je nieuwe woon- of werkruimte creëert, ontstaat elders weer andere ruimte.