Wie aan bietjes denkt, denkt al snel aan de rode bietjes waar we zo vertrouwd mee zijn. Maar als je zelf bietjes kweekt, heb je juist de kans creatief te zijn met grappige varianten!
 

Bietjes met een opvallend uiterlijk

Chioggia-bietjes zijn als een toverbal. Ze zijn rood aan de buitenkant maar zodra je ze doorsnijdt, kom je wit met een patroon van rode lijntjes tegen. Voor nog meer variatie op je bord, kweek je touchstone-goldbietjes (geel) en albabietjes (wit).
 

Zaaien en voorkweken bietjes

Om sterke planten te krijgen, kun je de bietjes het beste vanaf maart binnen voorkweken. Plant ieder zaadje in een aparte pot; de zaden zijn groot en zo voorkom je dat je ze al snel weer moet verpotten. Na zo’n twee weken komen de plantjes op. Vanaf april kun je de plantjes naar buiten verplaatsen.
 

Bodem en bemesting

Bietjes hebben lange wortels die diep de grond in willen groeien. Het beste is een grond met goede structuur, waarin je met een beetje compost zorgt voor voeding. Wat extra kalium kunnen bietjes goed gebruiken.

biet_kweken_in_volle_grond

 

Gespreide oogst

Als de bietjes voor een kwart boven de grond uitkomen, is het tijd om te oogsten. Oogst tijdig want te grote bietjes smaken minder lekker! Voor de bietjes van de vroege teelt (maart) zal dit rond half juni zijn. Wil je langer bietjes kunnen eten, ga dan voor een gespreide oogst. Zaai van april tot en met juni, op verschillende momenten, bietjes in de volle grond. Let wel op dat je de bietjes steeds op een andere plek zaait.
 

Goede en slechte buren van bietjes

Bietjes delen de grond graag met kool, radijs, raap, sla en ui. Zij stimuleren de bietjes in hun groei. Aardappel, maïs, prei, spinazie en wortel kun je beter uit de buurt van bietjes houden.
 

Tips 

  • Gebruik de bietjes rauw, dan blijven kleuren en patronen in tact.
  • Week de zaadjes in water, daardoor ontkiemen ze beter.
  • Bescherm de bietjes tegen late nachtvorst met een vliesdoek of cloche.