Kruiden zijn mooie planten, tillen je gerechten naar een hoger niveau en zijn makkelijk te kweken. Geen wonder dat we kruiden in zoveel moestuinen tegenkomen!

 

Kweken van kruiden

Hoe je kruiden het beste kweekt, verschilt per kruid. Wel geldt voor alle kruiden dat je niet te veel mest moet gebruiken. De kruiden lopen al snel uit wanneer ze te veel stikstof krijgen, dit gaat ten koste van de smaak.

 

Ligging van kruidentuin

De ligging en grondkwaliteit van je kruidentuin bepalen het succes. Kies een plekje in de zon en zorg dat de grond doorlatend en humusrijk is. Humusarme grond kun je bewerken met stalmest of compostaarde. De pH-waarde van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 liggen. 
Kruiden zijn bij uitstek geschikt om in een bak of pot kweken, dus je hebt er zeker geen tuin voor nodig. Een vensterbank is al genoeg om je eerste kruidentuin(tje) aan te leggen..

 

Zaaiperiode kruiden

Kruiden zaai je gemiddeld tussen april en juni. Zaai je binnen, dan kun je al een maand eerder beginnen met zaaien. Je kunt ook eerder beginnen met het voorzaaien van de kruiden in een kasje of binnen in de vensterbank. Als de kruidenplantjes groter en sterker zijn kun je ze buiten in de volle grond, in een bak of een pot verplanten.

 

Oogstperiode kruiden

Kruiden oogst  je meestal voor de bloei, gemiddeld tussen mei en november, de blaadjes en stelen zijn dan nog zacht. Bovendien wordt de smaak anders te bitter. Van sommige kruiden, bijvoorbeeld bieslook (Allium schoenoprasum) kun je echter ook de bloemen eten. 
 

Lees meer  Zelf aardbeien kweken