Gelukkig zien steeds meer mensen de herfst als het ideale seizoen om planten, boompjes en bloembollen in de grond zetten. Aanplanten in deze periode heeft namelijk vele voordelen. Maar welke voordelen heeft planten in het najaar dan precies?

1. Voorsprong op de Lente

Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. Je doet jezelf dus een groot plezier en bespaart werk op een later moment.

2.  Minder waterverspilling

In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin je jonge plantjes soms wekenlang water moet geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat kostbaar water geven scheelt. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.

3. Planten zijn klaar voor de winterslaap

Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, en ze komen in het voorjaar extra sterk terug.

planten in het najaar

4. Herfstbloei voor Biodiversiteit

Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien. Sommige planten bloeien prachtig in deze periode, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.

5. Klimaatverandering

Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is. Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is dat niet zo gunstig. Een ander actueel aandachtspunt is extreme droogte, waardoor tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is daarom minder wenselijk om het voorjaar te gaan planten.

Lees meer  Groen en kleur

6. Prachtige nazomermaanden

Gelukkig lenen september en oktober zich tegenwoordig tot prachtige nazomermaanden waarin je ook heerlijk buiten kunt zijn!

We helpen je op weg met de beste planttips voor het najaar. Kijk voor alle tips snel op plantmee.nl.