Dat lijkt zo vanzelfsprekend. Waarom zou het dat dan niet zijn? Dit hangt natuurlijk volledig af van hoeveel moeite je in jouw comfortabele zithoek steekt.

En welke voorwaarden je er precies aan stelt. Iedere plek in en om jouw huis wordt immers net zo mooi als jij die wilt hebben. Staat iets je niet aan? Ga dan niet ontheemd bij de pakken neerzitten maar zet je schouders eronder totdat al jouw moeite uiteindelijk beloond wordt.

Het gaat trouwens niet alleen om je terras wanneer je dat mooi wilt maken. Ook de directe omgeving ervan moet aan een grondige inspectie worden onderworpen en waar nodig aangepast. Hierin spelen jouw wensen, voorkeuren en smaken een grote rol. Wat ga jij maken van jouw tuin en wat heb je daar allemaal voor nodig? Ondanks het feit dat iedere situatie heel persoonlijk is, komen we toch met wat algemene tips die voor jou misschien wel de doorslag zullen geven.

Zet de schaar erin

Om jouw terras heen kan het een heel oerwoud zijn. Dat is ook mogelijk het geval bij begroeiing die zich niet zozeer rond jouw zithoek, maar wel in jouw blikveld bevindt. Misschien is dat overwoekerde wel juist heel erg charmant. Maar is het jou een doorn in het oog – bijna letterlijk, als het over rozenstruiken of andere prikkelbare planten gaat? Dan wordt het hoog tijd om je snoeimes of -schaar uit het vet te halen en in de planten en bloemen te zetten die voor overlast zorgen. Zodra de boel een beetje tot bedaren is gebracht, wordt het een stuk aangenamer om ontspannen op jouw terras te zitten. En dat is toch wat jij je gasten en jezelf gunt?

Ga er maar voor zitten

Of op, eigenlijk. Eventueel ook aan. We hebben het over je tuinmeubels. Zitten die nog lekker, kunnen ze nog een aantal jaren mee en zien ze er ook nog steeds mooi uit? Als op één of meerdere van deze vragen het antwoord een volmondig nee luidt, is het hoog tijd om op zoek te gaan naar wat anders. Maar dan moeten dat wel één of meerdere tafels en bijpassende stoelen zijn die heel mooi opgaan in jouw samengestelde terras. Ze horen compleet op te gaan in de sfeer die jij zo koestert. Zoek ze daar dus op uit en wees streng voor jezelf! Houd ook rekening met de grootte van het oppervlak van je terras en de indeling. Sommige meubels zullen dus qua formaat passen, andere niet.

Een verhaal met een bodem

Ja, daarmee willen we niet alleen zeggen dat dit de laatste tip is maar ook dat je eens goed moet kijken naar je ondergrond. Ben je daar nog helemaal tevreden over of zitten bijvoorbeeld je tegels onder de alg? Geen punt, die vallen heel goed schoon te schrobben. En misschien zijn die egale plavuizen ook niet meer wat ze geweest zijn en is het tijd om je creativiteit los te laten op een schitterend mozaïek.

Voor een vloer waar je helemaal geen kind aan hebt, zijn vlondertegels heuse aanraders. Die kun je op je tegels of op de grond aanleggen. Plaats er wel een gronddoek onder, zodat je niet constant onkruid hoeft te bestrijden. Bovendien is alg geen enkel probleem meer!